Николай Банев остава в ареста, определи Апелативният специализиран съд. Апелативните спецсъдии отново - общо за трети път - гледаха мярката за  неотклонение на бизнесмена по негова жалба.

Николай Банев и съпругата му Евгения бяха предадени от френските власти на разследващия екип от Специализираната прокуратура през декември миналата година. Това стана след атрактивен арест на летището в Марсилия в присъствието на 3-те им деца, напът за София. Те бяха задържани от партньорските служби в изпълнение на европейска заповед за арест, повдигната им, докато са на почивка.

Оттогава екстрадицията бива използвана като утежняващо обстоятелство срещу пускането им, нищо че защитата им твърди, че Банев се е чул със следовател, обявил е кога се прибират и че в първия работен ден след това -  понеделник ще се яви на разпит.

Така днес съдът потвърди определението на първата инстанция - има опасност Банев да се укрие или да извърши ново престъпление, както и достатъчно данни да се направи обосновано предположение, че той е автор на престъпленията, за които е обвинен. А твърденията на защитата за лошо здравословно състояние на обвиняемия не били подкрепени с документи.

Според адвоката му Христо Ботев мотивите на първата инстанция за оставане в ареста на Банев били схематични. 

За Евгения Банева той коментира, че заради регистрацията ѝ за евродепутат, следващата седмица ще поиска промяна и на нейната мярка.

Двамата са в ареста по обвинение, че са организирана престъпна група за присвоявания, данъчни и длъжностни престъпления, свързани с приватизацията, както и за пране на пари. По адрес на Банев прокурор Иван Гешев заяви, че е изпрал един милиард.