При спецакцията в Горна Оряховица, София и Румъния е разбита група за "ало" измами. Това обяви заместник главният прокурор Иван Гешев.

"Става въпрос за една от най-големите, ако не и най-голямата групи за т. нар. "ало"-измами, както ги наричате вие, журналистите", каза зам. главният прокурор.

Задържани са 5 лица в България - т. нар. мулета, и шестима души в Румъния. Сред задържаните в Румъния е и ръководителят на групата, който е български гражданин.

Според Гешев четирима от задържаните са били високо в йерархията на организираната престъпна група.

В Румъния са задържани още 23-ма - "въртачи". Това са хората, които са извършвали обажданията в търсене на жертви.

При акцията са иззети шест луксозни автомобила, стана ясно още от думите на зам.главния прокурор. До момента има доказателства за нанесени щети от "ало"-измамите в размер на 2 млн. лв.

 

"Това е поминък за част от българското население от цигански произход. Има доказателства за 2 млн. лв. Имаме около 6 вторични случая. В Румъния са иззети стотици карти и румънски ваучери. Задържани са само български граждани, основно с цигански произход. Не са всички от Горна Оряховица. Ръководното ниво е от района на Горна Оряховица", каза още Гешев.

Той не пропусна да благодари - че всичко това се случва след анализ от правителството и от главния прокурор, който лично му възложил задачата.

"Пожелавам на всички български граждани да имат този стандарт - надявам се някога и аз да го постигна", коментира той по адрес на луксозните придобивки на бандата, като нарече циганите-участници "добре интегрирани в българското общество".

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов обясни, че в акцията са участвали 150 служители на реда.

"Има много лица задържани в София. Това е много дълго разследване. То стартира още през 2017 г. Изпитваме огромни трудности при документирането на престъпленията, тъй като "въртенето" е осъществявано от друга държава", добави той.

Специализираната операция се е провеждала паралелно с акцията в Румъния. Като брой документирани случаи накрая Гешев каза, че имат "6 случая, може би до края на деня ще станат още 6 - 12".