Правосъдието не се произвежда в телевизията. То се ражда САМО в съдебната зала!

И милион пъти да чувате една гледна точка, тя си остава една. Съдът чува всички!

Това се казва в декларация на съдиите от Специализирания наказателен съд, разпространена на сайта на съда.

В безпрецедентното обръщение (специално от този съд, б.р.) няма нито едно име или конкретен факт, но то излиза 3 дни, след като съдия Иво Хинов даде на Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров съответно 20, 15 и 12 години ефективни писъди заради случая "Младост".

Оттогава съдията и решението му са обект на крайно диаметрални коментари и обсъждания.

Под документа също така няма имена - кои магистрати са го подписали, но в СНС в момента правораздават 21 съдии, заедно с командированите, председателя и двамата му заместници.

Ето и цялото обръщение на съдиите.

До българските граждани, в името на които правораздаваме

Правосъдието е висша ценност, ако се стреми към най-висшата – справедливостта!

Правосъдието се постига от Вас и нас ЗАЕДНО!

Правосъдието не е пошло. Има хора, които го опошляват.

Правосъдието не се произвежда в телевизията. То се ражда САМО в съдебната зала!

И милион пъти да чувате една гледна точка, тя си остава една.

Съдът чува всички!

Не искайте от съда доброта. Искайте справедливост!

Справедливостта е нашият труден път, който мнозина не са готови да последват.

Не питайте: “Защо сега?”

Никога не е късно да израснем!

Интересно е, че в подкрепа на Иво Хинов първи пуснаха декларация още през ноември 2018 г. от Съюза на съдиите в България – най-недолюбваната от кръга около главния прокурор Сотир Цацаров, съсловна организация.

Това стана, след като магистратът постанови домашен арест за Иванчева и Петрова след 7 месеца неизменно зад решетките. Тогава в хор издания като „Блиц“, „24 часа“ и "Правен свят" го „изядоха“.

"В последните дни, за съжаление, наблюдаваме пореден пример за ожесточена персонална кампания срещу съдията от Специализирания наказателен съд Иво Хинов по повод конкретен съдебен акт, постановен под негово председателство. Със серия медийни публикации се създават манипулативни внушения, неосновани на никакви факти, за съмнения в добрата му професионална и човешка репутация", пишат от ССБ до Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). 

После самият Хинов обаче разпространи писмо, че се разграничава от позицията на ССБ.

Той се обърна към съсловната организация, че е нормално всеки съдия, като изпълняващ важна публична функция, да бъде обект на засилени критики и съмнения. От писмото му ставаше ясно още, че изобщо не е бил уведомен за документа на ССБ в негова защита.

"Споделям защитената от Вас ценност - независимост на съдията от чужди внушения, но не считам, че тя може да бъде утвърдена чрез използвания от Вас способ - предприемане на действия във връзка с публикации срещу Ваш колега съдия, без дори да го уведомите за тези действия, камо ли предварително да потърсите становището му", пишеше още Хинов.