Режисьорът Андрей Слабаков и ген. Димитър Шивиков ще бъдат в листата на ВМРО за евровота. Това съобщи пред България он еър зам.-шефът на партията Искрен Веселинов.

Слабаков е на четвърта позиция в листата. Според социологическите проучвания досега ВМРО може евентуално да вземе едно евродепутатско място. Водач на листата е Ангел Джамбазки, който и към момента е евродепутат.

Бившият командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада ген. Димитър Шивиков беше обвинен в злоупотреби и превишаване на правомощия. Военният съд в Пловдив обаче го оправда. В случая ставаше дума за черпаци, отпускани за градски тържества, кокошки, патки и петли, които отглеждал неправомерно в отделението си. Според прокуратурата, генералът е отслабил боеспособността на армията, след като пратил персонал от кухнята за тържествата в Клисура по повод Априлското въстание. Оказвайки помощ и на други общини за подобни прояви, той трябваше да отговаря пред съда.

Ген. Димитър Шивиков

Шивиков бе оправдан и по обвинението, че е извършил длъжностно престъпление, като е дал възможност на подчинените си да тренират футбол и да станат армейски шампиони на страната, като по този начин е нарушил ритъма на физическата им подготовка. Миналата година Софийски военен съд оправда о.з. бригаден генерал Димитър Шивиков и по обвиненията за присвояване на имущество за малко над 10 000 лв. от времето, когато той беше командир на българския контингент в Афганистан. Става дума за 2010 г., когато на контингента са били предоставени одеяла, якета, панталони, зимни комплекти, спортни и футболни екипи, предназначени да бъдат раздавани като безвъзмездна помощ на местното население.

ВМРО бе радетел за общо явяване на "Обединени патриоти" на евровота. В крайна сметка обаче воеводите не се разбраха с "Атака" и НФСБ. И всяка от трите формации се явява самостоятелно на изборите за ЕП.