Хазартни фирми се оплакват, че дългогодишният главен секретар на Държавната комисия по хазарта (ДКХ) Мариян Попов, който от няколко седмици е временно изпълняващ длъжността председател на Комисията,  вече злоупотребява с властта си, пише  economic.bg. Попов е сложен на временния пост, след като предишният председател Мария Филипова бе назначена за зам.-председател в Комисията за финансов надзор (КФН). 

Фирми в бранша споделят пред сайта, че Попов подкрепя дейността на едни играчи на пазара за сметка на други. Те припомнят, че като главен секретар на ДКХ Попов избира кои НПО-та да си разпределят 2 млн. лв. през 2015 г.  Тогава журналистически разследвания разкриха зле прикрита схема, чрез която парите да се пренасочат към новосъздадени и регистрирани на 20-годишни младежи неправителствени организации, голяма част от които свързани пряко или косвено с хазартни фирми в България.

Фирми от бранша твърдят пред economic.bg, че веднага след назначението си за временно изпълняващ длъжността председател на ДКХ Мариян Попов вече толерира избрани фирми. За пример се дава игрална зала на Петте кьошета в София, собственост на казино „Сезам”. Срещу залата имало подаден сигнал, че ѝ липсва задължителното 300-метрово отстояние от 20-о основно училище „Тодор Минков“, той обаче не реагирал на сигнала.

Economic.bg твърди, че финансовият министър Владислав Горанов търси друг титуляр за поста.

През 2015 г. Мариян Попов провежда скандалния конкурс за разпределението на 2 млн. лв. Сумата е събрана за финансиране на проекти на юридически лица с нестопанска цел (НПО), определени за осъществяване на общественополезна дейност, за дейности за социално отговорно поведение от парични вноски, регламентирани в чл. 10А от Закона за хазарта.

Със Заповед № З-305/05.01.2015 г. Мариян Попов е определен за ръководител на комисията по оценяването и подборът на проектните предложения. От него зависел избора на печеливши НПО, между които ще се разпредели сумата. Сайтът твърди, че той създава четири НПО, които впоследствие да предложи за финансиране. 

Това са „Инвестиции и ресурси за човека“;  „Център за превенция от вредни навици“; „Младежите с лице към Европа“ и „Заеми мястото си в Европа“.

От публичния Централен регистър на юридическите лица с нестопанска цел при Министерството на правосъдието (ЦРЮЛНЦ) и от фирмените им дела в СГС става ясно, че това са млади хора на по 20-21 години, а сдруженията им са регистрирани в последния момент, което показва, че са създадени специално за конкурса.
На 11.12.2015 г. е одобрено финансиране на седем дружества, като с Решения №: Н-42, Н-48,  Н-53 и Н-55 е одобрено финансирането на проектите на създадените от Попов НПО със суми на обща стойност над 1 млн. лв., както следва:

  1. Сдружение „Младежи с лице към Европа“ - 279 920.05 лв.  за проекта си „Ефектът от хазарта – какво знаем за него?“;
  2. Сдружение „Център за превенция от вредни навици“ - 283 486.30 лв.  за „Не – зависимост – превенция и лечение на хазартната пристрастеност“;
  3. Сдружение „Заеми мястото си в Европа“ - 252 201.64 лв.  за проекта „Хазартът през призмата на социалната отговорност“;
  4. Сдружение „Инвестиции и ресурси за човека“ -  246 543.35 лв.  за  проекта си „Живот без хазарт“.

След подаден сигнал до Огнемир Митев – тогава председател на комисията по хазарта, относно съмнителните обстоятелства свързани с конкурса, финансирането към четирите дружесва е спряно.