Трябваха почти 200 години, от 1163 г. до 1345 г. да бъде завършено строителството на катедралата Нотр Дам на малък остров в Сена. На прокремълската дезинформационна машина обаче трябваха два часа за пореден път да експлоатира трагедия и да започне да разпространява възпламеняващи, противоречиви и разделящи съобщения, докато перлата на Париж още гореше в понеделник вечер, отбелязва в публикация днес звеното на Европейския съюз за борба с дезинформацията.   

Пожарът разруши известната стреловидна кула на катедралата и голяма част от покрива й.

За прокремълската дезинформация факторът време е често използван като оправдание за представяне на различни форми на конспирациии при всяка трагедия, се казва в публикацията.

В света на дезинформацията няма случайни съвпадения. Така фалшиви съобщения обвиниха за пожара "жълтите жилетки", които искали да си отмъстят на френския президент Еманюел Макрон. Защо? Защото пожарът започна точно преди часа, за който беше насрочено негово обръщение към нацията, свързано с отговора на правителството на исканията на протестиращите.

Последваха обвинения, че зад катастрофата трябва да стоят ислямисти. Пожарът стана на първия ден от Страстната седмица във Франция. Имаше дори предсказание, че на мястото на изгорялата средновековна катедрала ще бъде построена джамия.

Публикацията посочва и че цяла структура от дезинформационна аргументация е била фабрикувана, за да бъде обвинена Украйна – същото, което стана преди няколко седмици след терористичното нападение в Крайст чърч, Нова Зеландия. Този път обаче беше обвинен кандидатът за президент на Украйна Володимир Зеленски, който по време на пожара беше в Париж и близо до Нотр Дам. Имаше и по-радикално тълкувание: Франция страда справедливо, защото "помогна на нацисти да вземат властта в Украйна".

Причината за пожара още не е установена. Парижката прокуратура в момента третира случая като инцидент и изключва палеж или тероризъм. Бяха събрани дарения от стотици милиони евро за възстановяването на катедралата.

Прокремълската дезинформация също намекваше, че пожарът е "наказание за толерантността към гей браковете в Европа", която страда от морално разложение. По същия начин се твърди, че духовно Нотр Дам принадлежи на руснаците, единствените,  които очевидно още поддържат европейските ценности.

Телевизионният канал "Русия днес" (Russia Today) също се опита да прокара изкуствени паралели между неотдавнашни нападения срещу католически църкви във Франция (става дума за Сен Сюлпис в Париж - б.р.) и пожара в Нотр Дам. Тези усилия, отбелязва публикацията, очевидно са се харесали на неговата аудитория в социалните медии, тъй като видео постинга във Фейсбук за горящите католически църкви във Франция (основаващ се на статия на "Русия днес" от 15 април) получи 3 900 реакции и 5 800 споделяния. Обаче опитът за заиграване с човешкия гняв в края на краищата имаше обратен ефект и "Русия днес" бързо трябваше да поправи статията на сайта си.