Окръжният съд в Кърджали отмени гаранцията от 10 000 лева, наложена на лидера на ДОСТ Лютви Местан след катастрофа, при която загина шестмесечно бебе. Тежкият инцидент стана край село Загорско в неделя.

Мотивът на съда за отмяна на гаранцията е, че няма данни за имущественото състояние на Местан, съобщи БНР.

По информация на говорителя на Окръжна прокуратура Кърджали - Димитрина Делчева, цитирана от бТВ, на Местан ще бъде взета нова "мярка за неотклонение", след отменената парична гаранция от съда. Според Делчева в момента екип от прокурори работели интензивно за изготвяне на постановлението.

Говорителят на главния прокурор – Румяна Арнаудова, каза пред журналисти, че лидерът на ДОСТ на практика е останал без мярка за неотклонение след решението на кърджалийския съд, че размерът на гаранцията е необоснован. Тя потвърди, че окръжната прокуратура в града спешно събира данни за имотното състояние на Лютви Местан, за да внесе ново искане за гаранцията.

"Независимо, че се касае за престъпление по непредпазливост, прокуратурата счита, че лицето не може да остане без мярка за неотклонение", подчерта тя, като отбеляза, че това е гаранция, че политикът няма да се укрие.

По отношение на мотивите на съда да отмени гаранцията, тя отговори така: "Само автомобилът, с който се е движил г-н Местан, според вас, колко струва?"

Жалбата срещу гаранцията е подадена в съда от Лютви Местан и неговия адвокат и е била разгледана в закрито заседание.

Определението на Окръжния съд в Кърджали е окончателно.

В сила остават другите две наложени мерки - забраната да напуска страната и отнемането на шофьорската му книжка.