Румънският министър на правосъдието Тудорел Тоадер е подал оставка днес, ден след като управляващата ляволиберална коалиция оттегли политическата си подкрепа за него, предаде сайтът Emerging Europe.

Тоадер стана прицел на нарастваща критика от социалдемократите през последните месеци заради отказа му да одобри будещи противоречия извънредни наредби, които биха помилвали водещи политици, които са обвинени или вече са признати за виновни в корупция. Всяка извънредна наредба, свързана със съдебната система, трябва да бъде подписана от министъра.

"Ще подам оставката си на министър-председателката тази вечер", каза Тоадер. "Ще видим какво ще направи тя с нея. Каквото и да се случи, ще остана в министерството, докато бъде назначен приемник".

Социалдемократическата партия вече предложи един от нейнит депутати, Еужен Николича за министър на правосъдието. Николича (62 г.) има малък правен опит и е прословут с това, че е завършил право с дистанционно обучение на 52-годишна възраст. Назначението на нов министър се нуждае от одобрението на президента Клаус Йоханис.

Румъния заедно с България е под европейско наблюдение в областта на правосъдието и вътрешните работи. Последните доклади на Европейската комисия за Румъния са критични, защото управляващите отмениха реформи, свързани с борбата с корупцията.

Тоадер наскоро привлече вниманието на медии и институции в Европа със своите опити да попречи на кандидатурата на Лаура Кьовеши за главен прокурор на ЕС.

„В ЕС определено не са наясно за злоупотребите, извършени от г-жа Кьовеши по  времето, когато тя беше председател на Националната дирекция за борба с корупцията (ДНА), заяви преди време Тоадер. - Ще пиша до всички европейски министри на правосъдието, за да ги информирам защо тя бе отстранена от поста си.“

Той беше и министърът, който уволни Кьовеши като шеф на ДНА през юли 2018 г.