САЩ са пренебрегнали предложение на Русия да бъдат потвърдени договореностите, провъзгласили за недопустима ядрената война, пише "Комерсант".

По данни на вестника Москва е предложила на Вашингтон да се приеме на най-високо равнище обща декларация за недопускане на ядрена война и укрепване на стратегическата стабилност. Проектът на съответния документ е бил връчен на американската страна още през октомври 2018 г.

Руският проект за съвместна декларация на двамата президенти - Владимир Путин и Доналд Тръмп, е предвиждал двете страни да заявят, че имат намерение да действат така, че да се избегне военна конфронтация и да бъде изключена възможността от избухване на ядрена война, да вземат необходимите мерки за предотвратяване на случайна или несанкционирана употреба на ядрени оръжия. 

В текста е било посочено, че в "ядрената война не може да има победители и никога не бива да започва". Подобни изявления бяха приемани преди, по време на Студената война, през управлението на Леонид Брежнев в Съветския съюз. САЩ все още не са отговорили на новата инициатива на Русия, отбелязва изданието.

"Комерсант" припомня по-специално декларацията на съветския лидер Михаил Горбачов и президента на САЩ Роналд Рейгън от 1985 г., в която е записано: "ядрената война е недопустима", защото "в нея не може да има победители". 

"Тази декларация стана сигнал за спиране на ядрената оръжейна надпревара, за начало на конструктивни преговори за контрол над въоръженията, разведряване на международното напрежение", изтъква пред всекидневника бившият руски външен министър Игор Иванов.

"Днес ситуацията в света е много по-сложна, отколкото през 80-те години на миналото столетие, а заплахата от ядрен конфликт става все по-явна. Механизмите за ядрено възпиране, създадени през годините на студената война, практически не съществуват. Ако не се вземат спешни мерки, светът може да бъде сполетян от трагичната съдба на "Нотр Дам", коментира аналитикът.

По думите на Иванов, "Русия и САЩ като водещи ядрени сили носят специална отговорност за опазване на мира и тъкмо те трябва да станат инициатори на процес, който отново да направи управляеми международните отношения". Подобни изявления направиха тези дни и високопоставени американски служители в оставка, допълва "Комерсант".

Бившият държавен секретар на САЩ Джордж Шулц, ексминистърът на отбраната Уилям Пери и и бившият сенатор Сам Нън заявиха в "Уолстрийт джърнъл", че в отношенията между Щатите и Русия "се е появила опасна политическа парализа, която може поради грешка или пропуск да предизвика военна конфронтация и евентуална употреба на ядрени оръжия". Те предложиха между другото Путин и Тръмп да приемат "обща декларация, която да потвърди, че в ядрената война не може да има победител и такава война не бива никога да започва", пояснява вестникът.

Белият дом засега не се е вслушал в този съвет, добавя той.

"Комерсант" обаче цитира Андреа Калан - прессекретар на американското посолство в Москва, помолена "да коментира липсата на реакция от Вашингтон":

"САЩ все така се обявяват за ефективен контрол върху въоръженията, който да съдейства за сигурността на Съединените щати, на техните съюзници и партньори; да е проверим и изпълним; да включва партньори, отговорно изпълняващи своите ангажименти...

...Готови сме да участваме в преговори за контрол над въоръженията с Русия, които да отговарят на тези критерии", посочила Калан и дала за пример приключилите на 12 април в Женева двустранни консултации по договора СТАРТ-3 с цел по-нататъшно ограничаване на стратегическите нападателни оръжия.