Скандалите във властта и особено "Апартаментгейт" влияят на електоралните нагласи за предстоящия евровот. Две социологически агенции - "Тренд" и "Галъп интърнешънъл", представиха данните си за април и тенденциите са много сходни - практически паритет между ГЕРБ и БСП с минимална преднина от около процент за соцпартията. ДПС остава константа, а сред "Обединени патриоти", които играят разиденено на евровота, изпъква ВМРО.

"Тренд": БСП - 31,3%, ГЕРБ - 30,5%

Скандалите около апартаментите в последните няколко седмици са нанесли видима имиджова щета върху основната управляваща партия, отчитат от "Тренд". В сравнителен план между изследването от март и това през април ГЕРБ губи 3% от своята подкрепа сред гласуващите, докато БСП успява да задържи нивата си и дори минимално да покачи своите електорални стойности. Твърдо на трета позиция остава ДПС с 12,7% от гласуващите.

Най-голям дял от електората на "Обединени патриоти" се ориентира към ВМРО за евровота. 5,5% от гласуващите биха предпочели тяхната листа, което ги доближава силно до бариерата за представителство в ЕП, която е 5,88%.

"Демократична България" също запазва шансове за представителство, но при тях не се отчита тенденция на ръст в подкрепата.

Сред останалите партии и коалиции не се наблюдава съществена динамика спрямо проучването ни през март, а разпределението сред гласуващите е следното: "Воля" (3,6%), „Атака“ (2%), „Възраждане“ (1,6%), НФСБ (1,3%) и "Коалиция за България" (около АБВ) с 1,3%.

4,5% от всички гласуващи пък заявяват, че ще отбележат опцията „не подкрепям никого“.

 

За 56% от пълнолетните български граждани предстоящите избори за Европейски парламент са важни, като за 16% са изключително важни, а 40% ги определят по-скоро като важни. Само за 13% изобщо не са важни.

38%, или малко над два милиона българи декларират, че със сигурност ще гласуват на предстоящите избори, докато 31% са по-колебливи, заявявайки, че по-скоро ще гласуват. Най-ниско участие се наблюдава сред най-младата възрастова група (18-29 г.), като само една четвърт от тях със сигурност ще гласуват.

43% са твърдо решилите да дадат гласа си, 30% се колебаят, като привържениците на ГЕРБ и БСП са най-силно убедени във вота си.

Данните на „Тренд“ от проучването през април отразяват моментната картина на обществените нагласи към момента на приключване на терен.
Източник на финансиране: Вестник „24 часа“
Размер на извадка: 1008 ефективни интервюта на възраст 18+
ПредставителностЗа пълнолетното население на страната
Метод на регистрация: Пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“
Период на провеждане: 5-12 април 2019 г.
Тип извадка: Двустепенна гнездова извадка след предварителна стратификация по региони
Размер на статистическата грешка: ±3.1%

"Галъп интърнешънъл": БСП - 32,1%, ГЕРБ (и СДС) - 31%

Сред онези, които заявяват, че ще гласуват със сигурност, 32,1% твърдят, че ще предпочетат БСП, 31% - ГЕРБ и СДС, а 11,1% - ДПС. След тях близо до бариерата от 5,88% е още ВМРО с 5%. Следват „Демократична България“ с 4,5% и „Воля“ – с 3,5%, „Атака“ – с 1,9%, АБВ („Коалиция за България“) – с 1,5%, НФСБ с 1,4%, „Възраждане“ и „България на гражданите“ с по процент, и близо 4% други. 2,2% заявяват, че ще гласуват с „Не подкрепям никого“.

Izbori

Заявяващите, че ще гласуват със сигурност, са 34% от всички; че по-скоро ще гласуват – 28%; че по-скоро няма да гласуват – 12%; че със сигурност няма да гласуват – 18%, а 8% не знаят или не могат да отговорят. Отговорите, разбира се, са декларативни и дават единствено ориентировъчна картина.

Данните са от месечното независимо национално представително изследване лице в лице на „Галъп интернешънъл“, част от популярния Политически и икономически индекс на „Галъп интернешънъл“. Теренът на изследването е между 5 и 11 април, проведено е сред 1015 пълнолетни българи в цялата страна с двустепенна гнездова извадка на случаен принцип, представителна за пълнолетното населетие (общо около 5.5 млн. постоянно пребиваващи с право на глас). Максималното възможно отклонение е ±3.5% при 50%-ови дялове. На респондентите е зададен въпрос с изчерпателна шоукарта: „Ако изборите за Европейски парламент се проведат сега и на тях се явят следните партии и коалиции, за коя от тях бихте гласували?“, както и поредица контролни въпроси. Данните са моментна снимка на декларативните нагласи и няма как да са прогноза за изборен резултат.