Article_top

Всеки трети българин не знае къде се намира черният дроб в човешкото тяло, а повече от половината никога не са го изследвали и нямат намерение да го направят в близката една година. Сънародниците ни също така живеят с измамното схващане, че само некачественият алкохол уврежда този орган.

Това сочи онлайн проучване „Запознатост на българите със състоянието и заболяванията на черния дроб".

Всеки пети българин има само най-обща информация относно черния си дроб и неговите функции, показват данните от онлайн маркетингово проучване на агенция BluePoint, публикувано през април 2019 г. Почти всички запитани възприемат черния дроб като много важен (96%), а преобладаваща част от изследваните лица споделят, че имат основни познания за неговото функциониране (57.2%). Въпреки това делът на хората, които профилактично преглеждат черния си дроб, е много нисък, а в повечето случаи заболяванията на този жизненоважен орган се регистрират, когато болестта е напреднала и възможностите за възстановяване са ограничени.

Всеки трети българин погрешно смята, че колкото е по-качествен алкохолът, който се приема, толкова е по-малък рискът от чернодробно заболяване.

Всъщост истината е, че вреди количеството на приемания алкохол.

Освен това съществуват още множество други фактори, които влияят негативно на най-големия орган с над 500 жизненоважни функции в нашето тяло.

Освен спиртните напитки изследваните лица възприемат затлъстяването (83.8%), лекарствата (85.2%), мазната храна (81.2%), наркотичните вещества (77.3%) и заседналия начин на живот (63.5%) като фактори, които имат пагубно влияние върху състоянието на този толкова важен орган.

В същото време 8 от 10 българи споделят, че се хранят нездравословно или периодично включват в менюто си нездравословни храни, а всеки втори – че не спортува активно. Въпреки че не спазват подходящ хранителен режим, който подпомага функциите на черния дроб и всеки втори не спортува, 64% от всички запитани никога досега не са приемали медикаменти и хранителни добавки (за профилактика), свързани с подпомагане функциите на черния дроб.

По отношение на профилактиката и изследванията за установяване на чернодробни заболявания, около 29 на сто от изследваните лица споделят, че те самите или близък в обкръжението им има проблеми с черния дроб.

Въпреки това, 58.3% от българите посочват, че рядко или никога не са си правили ехографско изследване, а 47.3% - специализирано кръвно изследване. Като основната причина за това 68.7% от изследваните лица посочват липсата на конкретни оплаквания.

Високият риск от късно диагностициране се потвърждава и от факта, че 80% от лицата, които до този момент не са провеждали никакви изследвания за състоянието на органа, декларират, че не са склонни да проведат такива и в бъдеще. Имайки предвид, че чернодробните заболявания протичат безсимптомно в ранната си фаза, това е показателно за високия дял от населението, което попада в рискова група по отношение на късното диагностициране на заболяванията, касаещи черния дроб.

Съществен дял от изследваните лица са на мнение, че заболяванията винаги протичат с ясно изразени симптоми (43.7%). Въпреки това българите не посочват такива или дават отговор с общ характер. Всяко трето лице не е запознато с ранните симптоми при чернодробните заболявания. Аналогичен дял извеждат болката като такъв, без да конкретизират естеството ѝ, което също е показател за ниска информираност, тъй като черният дроб не боли.

Всъщност черният дроб не боли. Затова специалистите препоръчват профилактично изследване веднъж годишно.

Заседналият начин на живот, мазните храни и затлъстяването са сред факторите, оказващи негативно влияние върху състоянието на черния дроб и са вредните навици, от които трудно се отказваме. Имайки предвид тази информация, специалистите препоръчват да се прави профилактично специализирано изследване поне веднъж годишно, за да се предотврати значително напреднал процес на чернодробно заболяване, напомнят авторите на проучването.

Въпреки че 90% са напълно или по-скоро съгласни с това, че вредната храна води до проблеми с черния дроб, хората споделят, че все по-често се случва да се хранят без да подбират храната си, че в последно време се хранят с повече сухи неща за сметка на сготвена храна и супи, остава им все по-малко време за ядене или често преяждат.

Ето и още важни данни: българите не са наясно, че органът изпълнява около 500 жизненоважни функции в организма и го свързват само с две основни такива: детоксикира вредните вещества в организма (89.3%) и участва в обработването на алкохола (88.5%). 98.7% от респондентите извеждат спиртните напитни като водещ фактор, който оказва негативно влияние върху състоянието на органа.  В по-малка степен лицата от проучването са запознати с това, че черният дроб е най-големият вътрешен орган в човешкото тяло, а някои от другите негови важни функции са, че осигурява вещества, които произвеждат енергия и основни витамини, включително желязо, витамин В12 и мед и участва в произвеждането на холестерол, но и подпомага имунната система за справяне с инфекции.

Въпреки ниската честота предприети изследвания за състоянието на черния дроб, наблюдава се висока оценка по отношение на настоящия здравен статус  - около 86 на сто от лицата определят като добро или много добро здравословното си състояние. На фона на това обаче всеки трети посочва, че килограмите му са над нормите за ръста и възрастта му.

---

За изследването:

„Запознатост на българите със състоянието и заболяванията на черния дроб“ е количествено онлайн проучване, направено от BluePoint. Период на провеждане: 19 март - 26 март 2019. Обем на извадката: 600 ефективни анкети. Целева група: жени и мъже на възраст 18-65 години. Обхват: градско население 
 

Ключови думи
 
Снимка БГНЕС

Всеки трети българин не знае къде се намира черният дроб в човешкото тяло, а повече от половината никога не са го изследвали и нямат намерение да го направят в близката една година. Сънародниците ни също така живеят с измамното схващане, че само некачественият алкохол уврежда този орган.

Това сочи онлайн проучване „Запознатост на българите със състоянието и заболяванията на черния дроб".

Всеки пети българин има само най-обща информация относно черния си дроб и неговите функции, показват данните от онлайн маркетингово проучване на агенция BluePoint, публикувано през април 2019 г. Почти всички запитани възприемат черния дроб като много важен (96%), а преобладаваща част от изследваните лица споделят, че имат основни познания за неговото функциониране (57.2%). Въпреки това делът на хората, които профилактично преглеждат черния си дроб, е много нисък, а в повечето случаи заболяванията на този жизненоважен орган се регистрират, когато болестта е напреднала и възможностите за възстановяване са ограничени.

Всеки трети българин погрешно смята, че колкото е по-качествен алкохолът, който се приема, толкова е по-малък рискът от чернодробно заболяване.

Всъщост истината е, че вреди количеството на приемания алкохол.

Освен това съществуват още множество други фактори, които влияят негативно на най-големия орган с над 500 жизненоважни функции в нашето тяло.

Освен спиртните напитки изследваните лица възприемат затлъстяването (83.8%), лекарствата (85.2%), мазната храна (81.2%), наркотичните вещества (77.3%) и заседналия начин на живот (63.5%) като фактори, които имат пагубно влияние върху състоянието на този толкова важен орган.

В същото време 8 от 10 българи споделят, че се хранят нездравословно или периодично включват в менюто си нездравословни храни, а всеки втори – че не спортува активно. Въпреки че не спазват подходящ хранителен режим, който подпомага функциите на черния дроб и всеки втори не спортува, 64% от всички запитани никога досега не са приемали медикаменти и хранителни добавки (за профилактика), свързани с подпомагане функциите на черния дроб.

По отношение на профилактиката и изследванията за установяване на чернодробни заболявания, около 29 на сто от изследваните лица споделят, че те самите или близък в обкръжението им има проблеми с черния дроб.

Въпреки това, 58.3% от българите посочват, че рядко или никога не са си правили ехографско изследване, а 47.3% - специализирано кръвно изследване. Като основната причина за това 68.7% от изследваните лица посочват липсата на конкретни оплаквания.

Високият риск от късно диагностициране се потвърждава и от факта, че 80% от лицата, които до този момент не са провеждали никакви изследвания за състоянието на органа, декларират, че не са склонни да проведат такива и в бъдеще. Имайки предвид, че чернодробните заболявания протичат безсимптомно в ранната си фаза, това е показателно за високия дял от населението, което попада в рискова група по отношение на късното диагностициране на заболяванията, касаещи черния дроб.

Съществен дял от изследваните лица са на мнение, че заболяванията винаги протичат с ясно изразени симптоми (43.7%). Въпреки това българите не посочват такива или дават отговор с общ характер. Всяко трето лице не е запознато с ранните симптоми при чернодробните заболявания. Аналогичен дял извеждат болката като такъв, без да конкретизират естеството ѝ, което също е показател за ниска информираност, тъй като черният дроб не боли.

Всъщност черният дроб не боли. Затова специалистите препоръчват профилактично изследване веднъж годишно.

Заседналият начин на живот, мазните храни и затлъстяването са сред факторите, оказващи негативно влияние върху състоянието на черния дроб и са вредните навици, от които трудно се отказваме. Имайки предвид тази информация, специалистите препоръчват да се прави профилактично специализирано изследване поне веднъж годишно, за да се предотврати значително напреднал процес на чернодробно заболяване, напомнят авторите на проучването.

Въпреки че 90% са напълно или по-скоро съгласни с това, че вредната храна води до проблеми с черния дроб, хората споделят, че все по-често се случва да се хранят без да подбират храната си, че в последно време се хранят с повече сухи неща за сметка на сготвена храна и супи, остава им все по-малко време за ядене или често преяждат.

Ето и още важни данни: българите не са наясно, че органът изпълнява около 500 жизненоважни функции в организма и го свързват само с две основни такива: детоксикира вредните вещества в организма (89.3%) и участва в обработването на алкохола (88.5%). 98.7% от респондентите извеждат спиртните напитни като водещ фактор, който оказва негативно влияние върху състоянието на органа.  В по-малка степен лицата от проучването са запознати с това, че черният дроб е най-големият вътрешен орган в човешкото тяло, а някои от другите негови важни функции са, че осигурява вещества, които произвеждат енергия и основни витамини, включително желязо, витамин В12 и мед и участва в произвеждането на холестерол, но и подпомага имунната система за справяне с инфекции.

Въпреки ниската честота предприети изследвания за състоянието на черния дроб, наблюдава се висока оценка по отношение на настоящия здравен статус  - около 86 на сто от лицата определят като добро или много добро здравословното си състояние. На фона на това обаче всеки трети посочва, че килограмите му са над нормите за ръста и възрастта му.

---

За изследването:

„Запознатост на българите със състоянието и заболяванията на черния дроб“ е количествено онлайн проучване, направено от BluePoint. Период на провеждане: 19 март - 26 март 2019. Обем на извадката: 600 ефективни анкети. Целева група: жени и мъже на възраст 18-65 години. Обхват: градско население 
 

Коментари

Най

Следвайте ни

 
 

Още по темата

Още от категорията