Винаги стремяща се да бъде лидер на пазара, компанията Samsung пусна смартфона на бъдещето - Galaxy Fold. Сгъваемото устройство обаче може би е по-крехко, отколкото изглежда.

При първите демонстрации всички бяха впечатлени от лекотата, с която се сгъва и разгъва чудото на корейската инженерна мисъл.

Седмици по-късно обаче подбрани журналисти получиха бройки за ревю - и някои от тях не издържаха тестовете.

Дийтър Бон от The Verge и Стийв Ковак от CNBC съобщиха, че дисплеите на техните смартфони са се счупили.

Samsung веднага ги замени и обяви, че ще разследва случая.

Причината обаче може да е в невнимателно четене на инструкциите. Марк Гърман от Bloomber и YouTube-ърът Маркъс Браунлии признаха, че са имали проблем с дисплея, когато са махнали защитното покритие.

За разлика от повечето фабрични листове найлон обаче, то не трябва да бъде премахвано. Затова Samsung предупреждава изрично в книжката с инструкциите, идваща с телефона. Защитното покритие не само пази дисплея от надраскване, но и видно държи компонентите му заедно.

В момента Galaxy Fold още не е достъпен за масовия потребител - според Samsung има твърде голямо търсене и дори тези, които са поръчали предварително, ще трябва да почакат. Но всякакви съмнения за здравината на телефона трябва да бъдат адресирани, тъй като цената му започва от 1950 долара - или повече от всеки друг флагман на пазара, дори обичайно смятаните за надценени iPhone.