Бившите полицаи Мирослав Писов, Георги Калинков, Янко Графовки, Иво Иванов и Борис Механджийски получават по 7 години затвор окончателно от Върховния касационен съд. Акцията с името "Респект" е от далечната 2005 г. на 10 ноември. Тогава петимата "БОП"-аджии задържат в Благоевград Ангел Димитров-Чората, който е заподозрян като наркодилър.

Решението за осъдителни присъди е от 19 април, петък. То не е публикувано в сайта на ВКС и причината за това са промените в закона, които забраняват това преди да са предпрети действия по задържане на лицата с постановени окончателни присъди. Днес следобед се разбра, че полицаите, един от които е бил задържан снощи, втори се предаде в полицията, трети живее в Германия и предстои да се върне, а одругите двама също се очаква да бъдат задържани, остават в следствения арест до понеделник. След като бъде получено решението на съда се очаква адвокатите на бившите слугители на реда да поискат от главния прокурор Сотир Цацаров отлагане на изпълнението на наказанията и възобновяване на делото.

Със странен аргумент по-рано пред бТВ и Нова тв един от осъдените полицаи - Мирослав Писов, нарече присъдите "политически": 

"Това е политическо решение на групата на Лозан Панов, която не работи за България, а следва един странен неолиберален модел, на джендърството в обществото и легализиране на наркотиците".

Родителите на починалия Ангел се въздържат от коментар, защото също не са видяли решението на съда към момента.

Историята

Късно вечерта на 10 ноември 2005 г. Ангел Димитров, след като първо се барикадира в дома си, е задържан, за да бъде „респектиран”. Вместо да се стресне, по време на акцията Чората умира. В последсввие бива съобщено, че Димитров е бил пребит от полицаите, участвали в акцията по задържането му. Последва обвинение срещу тях. Софийският военен съд призна униформените за виновни за това, че са убили Димитров умишлено и с особена жестокост, като Писов беше осъден на 19 години затвор, а останалите на по 18 години лишаване от свобода. Последва „съдебна въртележка“ между инстанциите, като Военият апелативен съд първо върна делото, след това потвърди присъдите, но решението му беше отменено от Върховния касационен съд (ВКС), накрая намали наказанията на подсъдимите наполовина, а ВКС окончателно ги оправда през 2011 г. Последва дело в Страсбург. През 2014 г. Европейският съд по правата на човека постанови, че българските власти са нарушили правото на живот и забраната за нехуманно и унизително отношение, както и правото на справедлив процес, поради което държавата беше осъдена да плати 50 000 евро обезщетение на близките на Чората и близо 35 000 евро разноски. В резултат на решението от Страсбург главният прокурор Сотир Цацаров поиска възобновяване на делото. ВКС уважи искането на Цацаров през 2016 г. и посочи, че Военно-апелативният съд е бил длъжен да назначи нова експертиза, която да преодолее различията в предходните заключения на вещите лица.

Процесът там се проточи още две години, като още в началото беше назначена седморна съдебно-медицинска експертиза. Какво бе заключението от тази експертиза не се разбра публично, припомня Lex.bg. Военно-апелативния съд се произнесе през 2018 г. с поредните осъдителни присъди, но за причиняване на смърт по непредпазливост. Адвокати отбелязаха, че този член изиобщо го няма в... обвинителния акт. След това Воеонно-апелативните магистрати автоматично прекратяваха казуса поради изтекла абсолютна давност. 

Основният спор, докато делото прескача от инстанция на инстанция и от съд на съд, остана между заключенията на различните експерти. Първоначалните изводи на лекарите бяха, че Чората е починал от причинена му тежка черепно-мозъчна травма и разкъсване на аортата, след като е бил бит и ритан от полицаите около 10 минути. След това обаче нова експертиза заключи, че Димитров се е задушил, докато е бил притиснат на земята с белезници. Според вещите лица, дали това заключение, мъжът се задушил фатално и заради хронични заболявания, поет кокаин и по-къса шия.

Сега се очакват последните мотиви и аргументи на ВКС.