"Специализираните структури, специализираната прокуратура, специализираният съд са ценност за тази държава. Тя трябва да се грижи за тях, защото правят нещо, което никога не е правено в тази държава"

Това обяви шефът на спецпрокуратурата и зам.-главен прокурор Иван Гешев пред Нова тв. Поводът за думите му - делото "Иванчева". Което той нарече чисто криминален случай, "превърнат" в политически. 

„Делото срещу Иванчева го направиха важно интересите, които седят зад него. Дребните политически интереси на някакви образувания, които се наричат партии, се съчетаха по странен начин с тези на олигарсите, които са в ареста. Съчетаха се с интересите на хората, които се укриват в Сърбия. Съчетаха се с личностни интереси. И така се получи едно голямо кълбо от интереси, което превърна това дело в толкова интересно и толкова медийно”, смята Гешев.

Преди дни бившата кметица на "Младост" бе осъдена на първа инстанция на 20 години затвор в делото за подкуп. Гешев поясни, че все още не са ясни мотивите на съда. Затова не се знаело и за какво точно Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и предшественикът й на поста в столичния квартал Петко Дюлгеров са признати за виновни – дали за искане или за получаване на подкуп. Самата прокуратута не знае това и очаква да го разбере, оказа се.

Прокурор Гешев каза, че може да се случи и обвинението да не е доволно от решението на съда (въпреки осъдителните присъди, при това в размера, поискан от обвинението по отношение на самата Десислава Иванчева - б.р.) и да протестира, а и "съдът трябва да поеме своята отговорност".

„Това дело е дребна битка на фона на голямата борба с корупцията, обикновен криминален случай, който скоро вероятно няма да се повтори, защото е направен много елементарно и никой не взима пари по този начин”, каза още Гешев. 

Рискът Дюлгеров да се откаже от първоначалните си показания е бил калкулиран, стана ясно още от думите на прокурора. „Традиция” било и подсъдими да твърдят, че са свидетелствали под натиск, както постъпи и Дюлгеров. Първоначално пред разследващите той заяви, че е бил посредник при получаването на подкуп, който Иванчева поискала от бизнесмена Александър Ваклин, за да придвижи преписка за строеж. След това разказа как е подхвърлил в колата на бившата кметица 70 000 евро, които бяха намерени при задържането й в центъра на София преди година.

По другата тема от последните дни - разбиването една от най-големите, по думите на прокуратурата, групи за телефонни измами, заместник-главният прокурор каза, че обвинения са повдигнати на 11 от арестуваните 30 души и им е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража” за срок до 72 часа. Очаква се тя да бъде удължена.

Според прокурор Гешев е „сложно” да се продаде имуществото на измамниците и с получените средства да се обезщетят жертвите им. За целта трябвали законови промени, а самата идея бе дадена в петък от премиера Бойко Борисов.

„Грешката на държавата може би е в това, че подходът при разследванията на телефонни измами досега беше сегментиран – задържаха се хора от съответните окръжни прокуратури и РПУ-та. Сега обаче Спецпрокуратурата има правомощия за действия на територията на цялата страна", обясни още Гешев.