Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е разпоредил проверка на целия сграден фонд с отпаднала необходимост за предприемане на действия за обезопасяване. Това съобщи самият той, след като снощи в Хасково стена на бивше военно поделение падна и уби човек.

Военноокръжната прокуратура в Хасково вече се зае с разследване на случая. Първи резултати се очакват в понеделник.

Каракачанов потвърди, че въпросната сграда е с отпаднала необходимост за военното министерство от 2001 г., но "проблемите с тези имоти са огромни". Освен това министърът видя и малшанс в инцидента. Причината: на 15 март 2019 г. той е издал заповед да се започне обследването на имота в Хасково, чиято ограда погуби минувачът вчера. 

Каракачанов е разпоредил и да се започне процедура по възлагане на малки обществени поръчки за фирма, която да събори постройките в имота.

"Буквално преди няколко дни се е получила една оферта. По закон ние сме длъжни да имаме три оферти. Това всъщност е един малшанс, защото е започната процедура по събарянето. Имало е обезопасителна лента, която е поставена от общината, впоследствие от полицията", каза още Каракачанов.

Министърът припомни, че МО има много бивши поделения с отпаднала необходимост, но много от обектите не могат да бъдат продадени и реализирани. Някои са по полета, в райони, където няма живи хора, но други не са. А по закон министерството е длъжно да наблюда тези имоти, да плаща данъци и т.н. 

Каракачанов се ангажира и с пълна проверка на всичко, свързано с обекта в Хасково, състоянието му и причината да трагичния инцидент, като и има ли някаква персонална вина в някоя от структурите, които отговарят за тези обекти с отпаднала необходимост. 

От община Хасково пък твърдят, че многократно са алармирали за опасното състояние на сградата на военното министерство.

Дирекция "Инфраструктура на отбраната" е тази, която се занимава с наблюдението и съхраняването на имотите с отпаднала необходимост. Разпоредена е и вътрешна проверка.