Колите на Volvo в цяла Европа ще споделят информация за условията и опасностите на пътя, съобщиха от шведската компания.

Два основни сигнала - "Hazard Light Alert" и "Slippery Road Alert" - ще бъдат обменяни между автомобилите на първо време. Разбира се, това ще засяга по-новите модели на компанията. 

Всичко ще става през интернет - облачна услуга. Hazard Light Alert ще подава сигнал на колите наблизо, когато се включат аварийните светлини. Това би било особено полезно за пътища с ограничена видимост.

Slippery Road Alert пък ще предупреждава за хлъзгав път, който новите коли с лекота засичат с множеството си сензори. Така приближаващите хлъзгав участък ще бъдат предупредени предварително.

Освен въвеждането на тези две системи, шведите призовават и конкурентите им да започнат да събират и споделят подобни данни.

"Колкото повече автомобили споделят информация за опасности на пътя в реално време, толкова по-сигурни ще станат пътищата ни", изтъкват от Volvo.

Макар и с малък пазарен дял, Volvo е сред популярните марки във високия клас автомобили. Това позволява на компанията да е сред първите в иновациите. От тази година всеки нов модел на компанията ще бъде хибрид или електромобил, а последните модели само с двигател с вътрешно горене ще се произвеждат още няколко години.

Компанията тества и иновативна линия самоуправляващи се камиони, които вече правят разходки в Швеция по открит път. В рамките на следващото десетилетие компанията ще влага още в свързани в интернет автомобили, електродвигатели и самоуправляващи се коли.