"Не е хубаво да правим такива неща на Лазаровден, домакините в събота на обед трябва да са си вкъщи, а не да се занимават с общественополезен труд, защото после... демографска криза има..."

... Днес е Лазаровден, момите трябва да са навън, а не в залите, така че бързо приключвайте..."

С първите думи премиерът Бойко Борисов "влетя" в залата на НДК в София, където ГЕРБ имаше събитие за отчет. И се застана на трибуната, за да говори. С последното изречение си тръгна от същата тази зала, махайки на събралите се партийци, които от своя страната станаха на крака, за да го изпратят с аплодисмени. И после партийната среща с оповестяване на успехи продължи - "бързо, както ни заръчаха", както се изрази депутатката Милена Дамянова. 

Премиерът се появи, когато съпартийците му отчитаха свършеното в сектор "Образование" в присъствието и на министър Красимир Вълчев. Борисов обяви, че за следващата година 360 млн. лв. ще бъдат отпуснати за увеличение на учителските заплати. Похвали се с инвестициите в сектора. "Вече всички деца си имат шкафчета в училище и мисля, че сме единствени в Европа с Wi-Fi интернет във всяко училище", каза Борисов. И добави, че има готовност за инвестиция и на още 20 млн. лв. в доброто състояние на училищата.

Лидерът на ГЕРБ обаче, видимо намръщен, рязко смени темата на разговора. Явно под влияние на сбирката на БСП по-рано през деня, на която социалистите представяха листата си за евровота в Южния парк в София, премиерът премина в атака. Подходът беше комбиниран - от една страна се припомняха греховете на социалистите, а от друга - свършеното от ГЕРБ - в това число и за чудесния Южен парк, "който им направихме, за да има къде да се събират"

"Направихме хубави паркове, че да има къде БСП да се събират... Те ни връщат във времето на тройната коалиция... Затова и дойдох, за да кажа, че трябва да инвестираме още много в образование, защото те разчитат на къса памет и нискообразовани хора...

... Те да говорят за борба с корупцията, тройната коалиция, премиерът тогава (Станишев - б.р.), изгонената зам.-министърка за корупция ли, така и не разбрахме... (Корнелия Нинова - б.р.). При мене, въпреки че ми се сърдят колеги - казвам - оставка за това и това.

... Те ни плашат с Европа, забележете, нас... които нямаме никакви спрени фондове, а при тях ги спират..."

Последва нова смяна на темата - този път разказ за плановете за строежи на пътища. И за готовите такива. Първо на дневен ред бе магистрала "Хемус". За нея малко по-рано строителната министърка Петя Аврамова вече бе съобщила, че до 2024 г. е реалистичен срок да бъде готова - от София до Варна. 

"До края на мандата трябва да подминем Плевен и да стигнем Белокопитово, Търговище", заръча Бойко Борисов. 

Съобщи, че на 26 април във Варна ще бъде отворен ключов булевард. И бързо се върна в София - защото "когато дойдохме София беше в руина и се наложи да правим паркове, заводи, училища, нито едно нещо нямаше, сега ходят и мерят фугите на паветата...". След изброяване на още няколко бъдещи, настоящи и завършени проекти, Борисов заяви: 

"Мечта, социалистическа мечта... Слушал съм я толкова години... Сега това е факт... ние ще я направим"

Последва нова порция размисли за времената, когато от БСП са били на власт. А сега оттам се чува възмущение за управлението на ГЕРБ.

"Ние няма да се сравняваме с чеверме социалистите. Не ги обиждам, а цитирам Иво Христов. Но не онзи, който нарече 80% от българите дебили...", каза Борисов.

Премиерът за пореден път повтори, че много го е заболяло от събитията в последните седмици - очевидно визирайки "Апартаментгейт", и многото оставки, които бяха дадени и приети. В това число и на Цветан Цветанов, и на Цецка Цачева, и на Делян Добрев, на зам.-министри. 

"Заболя ме много от това, което ни се случи в последните дни, но като ги гледам тях (БСП - б.р.) и това много ме амбицира.

Някой си беше позволил да коментира думите ми за "пълзяща диктатура"... Аз иронизирах Иво Христов - който говори за пълзяща автокрация. Как, ако я имаше, щяхте да се събирате в Южния парк, как от сутрин до вечер в медиите ще са апартаменти, сауни, бани, тераси? Как става това без свободни медии? Демокрацията си работи, каква автокрация..."

По адрес на президента Румен Радев премиерът попита: 

"Когато върховният главнокомандващ (Румен Радев) призовава генералитета да не стои безропотно, да слуша или да гледа, към какво ги предизвиква? Това не е ли към диктатура, ако изкараш армията или призоваваш генералитета? Имаме ги сега, на колко места, военни преврати", каза Борисов.

На поредното връщане назад във времето Борисов дори обяви: 

"Разчитат на късата памет, цялата тройна коалиция и кабинетът "Орешарски" на едно място събрани в прекрасния Южен парк... Като управляваха ние не излизахме от прокуратурата и следствието, поръчкови, поръчкови, поръчкови дела. Сега източили парите, но не, това било политическа вендета. Към кое? Към заменките, които направиха при тройната коалиция ли? Кой ги преследва тях. Ние нито имаме съдии, нито имаме прокурори, ние сме партия на 10 години...

Премиерът посочи и каква, според него, е целта на опозицията: 

..ГЕРБ трябва да бъде заличен, както заличиха СДС, за да остане вечната БСП, БКП... Те не могат да се променят, колкото и да се правят, че все едно нищо не е било..."

Репликата към СДС беше в присъствието на председателя на партията Румен Христов, който седеше редом до Цветан Цветанов в залата, тъй като сините взеха решение да се влеят в листата на ГЕРБ за европейските избори.