Двама младежи - на 18 и на 19 години, са задържани във връзка с убийството на журналистката Лайра Маккий, която беше простреляна по време на размирици в Лондондери, предаде Ройтерс.

Момчетата са арестувани по силата на Закона за тероризма във връзка с убийството, съобщи полицията на Северна Ирландия. 

29-годишната журналистка, която пишеше книга за изчезнали млади хора по време на продължилото няколко десетилетия кърваво насилие в британската провинция, бе застреляна в четвъртък, докато бе свидетел на атаки на млади ирландски националисти срещу полицаи. Според властите Маккий е била улучена, когато въоръжен нападател от екстремистите открил огън в посока на пазителите на реда.

Нейната смърт, предшествана от атентат с кола бомба в Лондондери през януари, отново разпали страховете, че малки екстремистки групички се опитват да експлоатират напрежението, породено от британското решение за напускане на Европейския съюз.

Политическите партии в Северна Ирландия, които са разделени между ирландските националисти, стремящи се към обединение на британската провинция с Република Ирландия, и юнионистите, които искат тя да остане в състава на Обединеното кралство, излязоха с общ призив за спокойствие.

Според полицията стрелбата най-вероятно е дело на групировката Нова ИРА - ирландски ултранационалисти, противници на мирното споразумение от 1998 г., възстановило спокойствието в Северна Ирландия. Същата групировка е обвинявана и за взрива на кола бомба пред съда в Лондондери през януари, припомня БТА. 

Политици от цял свят заклеймиха убийството на младата журналистка. Бившият американски президент Бил Клинтън, изиграл ключова роля за постигането на споразумението от 1998 г., каза, че "сърцето му е разбито". "Не можем да зачеркнем последните 21 години на трудно постигнат мир и напредък", написа той в Туитър. 

Северноирландски политици предупредиха, че намерението на Великобритания да напусне ЕС може да подкопае мирния процес и че всяко връщане на ограничителни мерки и съоръжения по границата между британската провинция и Република Ирландия ще бъде взето на прицел от екстремистите.

Главният преговарящ за Брекзит от ЕС Мишел Барние каза днес, че убийството в Лондондери е "напомняне колко крехък е все още мирът в Северна Ирландия". 

В редица градове в Северна Ирландия снощи се събраха стотици на бдение за Маккий, която беше и активистка на движението за права на хомосексуалистите.