"Откъм съдийски отсъждания бяха извършени съдийски безобразия и в двете посоки. От това, което видях аз - в ЦСКА имат основания да са бесни. Ние също."

Това заяви изпълнителният директор на "Левски" Павел Колев след мача с "червените" на стадион "Васил Левски" (0:0).

"Така видях аз нещата, хубаво е да се гледа видеозаписът отново. Имаше безобразни грешки и от главния съдия, и от неговите помощници. Няма да комантирам тези ситуации отделно, сигурен съм, че вие ще го направите обстойно. Пак повтарям - ситуациите са и в двете посоки. В ЦСКА имат основение да претендират за неотсъдени неща в тяхна полза. Ние също", добави доскорошният шеф в БФС пред репортери.

В тази дух беше и изказването му за мача: "Левски" е можел да спечели, но и да загуби.

Колев отказа да разкрие детайли и за нещо, което направи впечатление на много хора на националния стадион тази вечер. Нямаше минута мълчание в памет на починалия миналата седмица Александър Костов - величие на "Левски" и бивш национал, участник на две световни първенства.

"Искахме да има минута мълчание, не се получи, това е част от българската футболна култура. Не искам да говоря повече по темата. Мисля, че го почетохме достатъчно през седмицата. Това е най-малкият проблем", рече Павел Колев.

Стойчо Стоилов. Снимка Архив

Главният мениджър на ЦСКА-София Стойчо Стоилов заяви, че "червените" са загубили днес две точки и вината за това е в съдиите. Той също така критикува "Диема Спорт", която притежава правата за Първа лига.

Според него Пенев не е бил питан за реферите, отделно заради коментарите в студиото, че съдиите не са направили грешки. Не и умишлено.

"Три ключови ситуции против нас от страна на съдиите. Любослав Пенев не беше попитан за съдиите, затова не ги коментира, не че не е искал. Всичко е нагласено. И с тези коментари в студиото... Техен футболист играе с дланта, това навсякъде си свири дузпа. Съдията отвсякъде си изкара мача за хикс. Така му беше най-изгодно. Ще извадим едно видео, за да видите от двата последни мача как сме ощетени", каза Стоилов.

Треньорите на ЦСКА-София и "Левски" - Любослав Пенев и Георги Дерменджиев, изразиха задоволство от играта на отборите си в дербито. И съжаление за пропуснати голови положения, които са коствали победата на техните отбори. Те не споменаха реферите - пред "Диема Спорт".

“Аз съм доволен, изнесохме добър мач, започна Дерменджиев. - Нямахме много голови ситуации, но ако бяхме вкарали тези 2-3 положения, резултатът щеше да бъде различен. Отборът се стара много, за да извоюваме победата, но за жалост не успяхме. Щом не сме си вкарали положенията, има някаква причина.

Най-вероятно топката не е насочена както трябва. Мисля, че "Левски" се справи днес добре и можем да съжаляваме."

По повод попадането в титулярния състав на двама млади футболисти - Станислав Иванов и Илия Юруков, и влизането като смяна на юношата Мартин Петков, той заяви следното:

"Политиката на отбора е да налага момчета от школата. Младите футболисти, които показват качества, ще получават шанс. Всеки един играч е ценен и затова повтарям на футболистите, че винаги трябва да бъдат готови."

Първоначално Любослав Пенев този път пропусна съдийството - може би за първи път от началото на футболната пролет. Не за дълго обаче. На пресконференцията бившият №9 не спести обичайната си тирада.

“Доволен съм от всичко. Единствено, че не вкарахме гол. Трябваше да вкараме не един, а поне два-три гола. Имахме 6-8 ситуации. Има и такива мачове. Футболът се играе на голове. Не бяхме максимално концентрирани. Добре изиграха положенията, но да приемем, че головете остават за сряда (бел. ред. реваншът за Купата с "Ботев"). Доволен съм, добър мач", коментира Пенев пред "Диема Спорт".

"Хареса ми, че играем като отбор - един силен колектив с желание. Играем добър футбол. Искаме да победим. Единствено ни липсваше голът. Изиграхме силен мач и имахме инициативата в по-голямата част. Отборът, който диктуваше темпото. Направихме един-два подаръка, които можеха да ни костват мача. Стараем се много и в защита, и в нападание. Нещата се получават”, завърши Любо Пенев в първата си медийна изява.

Станислав Тодоров с футболисти на "Левски".

Малко по-късно - на пресконференцията, той каза следното:

"Мачът може да е коректен за главния съдия и асистент съдията, който е на далечната линия. Затова са сложени, за да взимат точните решения. Но не пожелаха. Не е случайно това и сме наясно кой е печеливш от тази ситуация. Това не е основното, но е част от проблема на българския футбол дълги години. Всеки път едно и също, тук, срещу "Ботев" (Пловдив), в Разград... непрекъснато. Така ли ще развиваме футбола?

Какво да коментирам претенциите ни за дузпи? Вижда се по телевизията, повторение, повторение... В една от ситуациите има рикошет в двама "сини" футболисти и свирят засада. Какво свирим? Те го повториха по телевизията. Неслучайно ме питат как видяхте тези ситуации. Е, как да ги видя?! Започнахме с ясна тема отново, човекът знае какво прави. Спокойничко и така. Има явно определени съдии за Купата, явно и за Първа лига. Чисто клане, не в буквалния смисъл, но ме разбирате какво казвам. Ясно и очевадно е, не е нужно да търсим под вола теле. Мисля, че съм ясен и конкретен.”

„Не гледам съдиите като проблем за ЦСКА, а на българския футбол. Това е различно, аз коментирам факти, не си измислям. Гледам телевизията - виждам повторенията. От много години насам те са проблемът в българския футбол. Той проблемът е най-горе, но става верижна реакция”, завърши треньорът на ЦСКА-София.