Едва ли някой е очаквал точно този финал на турнира на "червени" кортове в Монте Карло - Фабио Фонини (Италия) срещу Душан Лайович (Сърбия). 

Голямата новина от първия "Мастърс" в Европа за годината е детронацията на Рафаел Надал. Матадора имаше 18 поредни победи в княжеството, беше действащ шампион и притежава рекордите 11 титли.

Днес обаче Краля на клея отстъпи пред Фабио Фонини - 4:6, 2:6 на полуфинал.

Италианецът показа голям дух срещу тенисист, който е присъщ именно с това. Той губеше с 1:3 в първия сет, но записа обрат, в който спечели 10 от следващите 11 гейма.

18-ият в света затвори първия сет и поведе с 5:0 във втория. Такова нещо не се вижда често срещу Надал, независимо кой е от другата страна на корта. Тук Рафа поне записа актив, като върна един пробив и после успешно реализира подаването си.

Веднага след това Фонини стигна до добър за него край - 6:2 и 2:0 сета. Фабио е специалист на клей, но досега нямаше нито една победа в Монте Карло, а утре ще спори за титлата.

Душан Лайович (№48 в света), неговият съперник там, спря Данийл Медведев - 7:5, 6:1 в другия полуфинал. Ден по-рано руснакът елиминира Новак Джокович. Втория му сръбски съперник в надпреварата явно дойде в повече. Лайович е без загубен сет от началото на турнира. Той препъна и друго голямо име - Доминик Тийм.

Така сезонът на клей започва повече от вълнуващо.