Депутати от управляващата във Великобритания Консервативна партия ще обсъдят възможността да внесат нов вот на недоверие срещу премиера Тереза Мей. Това съобщи днес в. "Дейли телеграф", предаде ТАСС.
По негови данни парламентарната комисия 1922, включваща обикновени депутати от торите, ще заседава на 23 април, за да обсъди възможни начини за отстраняване на Мей от властта. Във връзка с проточилия се път към "Брекзит" консерваторите сериозно се опасяват очакваните избори за Европейски парламент през май да не се превърнат в "катастрофа" за партията им.

Според вътрешнопартийния правилник депутатите консерватори могат да гласуват недоверие на своя лидер само веднъж годишно. През декември м. г. комисия 1922 вече стана инициатор на подобно гласуване, но Тереза Мей успя да запази поста си. Затова консерваторите смятат да променят правилата и да получат възможността да гласуват недоверие на своя лидер два пъти в годината. Ако сполучат, торите ще могат да се опитат да свалят Мей още през май т. г.

"Безспорно ще съм склонен да променим правилата, ако не бъде открит друг изход от положението", заяви съпредседателят на комисията Найджъл Еванс. "Няма как да отложим (вота) с 12 месеца. Ако ще участваме в изборите за Европарламент, тя е единственият, който ще е отговорен за това", добави депутатът.

По-рано бившият лидер на консерваторите (2001-2003) Иън Дънкан Смит, говорил в ефира на телевизия "Скай нюз", нарече реалистична възможността Тереза Мей да напусне премиерския пост в кралството през май или юни т. г. Смит припомни, че тя обеща да излезе в оставка, веднага щом парламентът одобри споразумението за условията за напускане на ЕС - според него това може да стане през май или юни, пише БТА.