Вчера имаше мач ЦСКА-София - "Левски" (0:0). Още в началото на сблъсъка на стадион "Васил Левски" на много хора направи впечатление липсата на минута мълчание в памет на едно синьо величие - Александър Костов.

Сашо Костов - както е известен сред хората, които знаят нещо за българския футбол, независимо от клубните цветове, почина миналия понеделник, а в сряда беше поклонението.

След двубоя изпълнителният директор на "Левски" Павел Колев заяви следното пред репортери на въпроси дали ЦСКА-София е отказал на "сините" акт на почит:

"Няма да влизам в дискусия, искахме да има минута мълчание, не се получи. Това е част от българската култура футболна, вероятно. Не искам да влизам в детайли, по-добре да не се задълбава в тази тема. Мисля, че феновете в сектор "Б" го почетоха достатъчно, ние също през седмицата. Това е най-малкият проблем."

Малко по-късно от "Българска армия" разпространиха следното съобщение на официалния си сайт:

"Армейци,

по повод изнесената в медиите информация от страна на Левски, че нашият клуб не се е включил в едноминутното мълчание като почит към бившия им футболист Александър Костов, сме длъжни да заявим следното:

Към нас не е отправяна по никакъв начин и от никого молба за подобна инициатива. Никой от синия клуб, по никакъв начин, не е дори споменавал за такова желание - нито на ниво ръководители, нито в кореспонденция през седмицата и най-вече на техническата конференция преди самата среща. Делегатът на двубоя Христо Ботев категорично потвърди пред наши представители, че подобно желание не е постъпвало и при него.

ЦСКА винаги е уважавал спортните легенди на България. Сашо Костов е забележителен играч в историята на Левски и ние без никакъв проблем и с нужното уважение щяхме да откликнем. Такава молба обаче нямаше - нито в писмена, устна, официална и неофициална форма. Ако някой не си е свършил работата и не е осъществил нужната комуникация с нас, то със сигурност вината не е в ЦСКА."

Каква е истината? Имало ли е предложение от страна на "Левски" и до кого е отправено, та той да откаже?

ЦСКА-София - като домакин и организатор на мача, намесва и името на делегата на срещата Христо Ботев, който е важен фактор. Точно той трябва да бъде уведомен за такава инициатива и да я сведе до съдиите, а тя трябва да стигне и до диктора на стадиона.

Всичко това се случва на техническата конференция преди началото на даден мач. Но подобна молба трябва да се отправи дни преди двубоя, за да могат да се случат много неща, предвид и нравите в българския футбол. Като например ръководството на ЦСКА-София (в случая) да сведе на сектор "Г" (има такава комуникация и тя е доста добра), че ще има минута мълчание в памет на "синя" легенда.

Това, че Димитър Пенев, който освен всичко друго е почетен президент на ЦСКА-София, беше на поклонението в сряда, бе сред акцентите от изпращането на Сашо Костов. Имаше и други личности свързани с ЦСКА там.

В тази връзка БФС също е фактор. Това е организацията, която администрира първенството, а реферите и делегата са служебни лица на всеки двубой. Вършат съответна работа и получават пари. Би ли могло някой шеф на централата да прояви инициатива през седмицата и да предложи минута мълчание на неутралния терен?

Свърши вече. Много често виждаме как правят хората в някои страни, където футболната култура продължава да е на забележително ниво. Изписва се името на даден футболист на таблото, показва се неговият лик, а феновете и на двата отбора, играчи и ръководители ръкопляскат една минута. И после мачът започна.

Така се отдава почит към някой, който е част от паметта на футбола. Цветът си е цвят. Утре ще стане обратното. Винаги трябва да има нещо повече от едно съперничество. А самото съперничество е добре да бъде над дребните глупости "кой - кого", за да пребъде.

Това е цивилизационната разлика между българския и "онзи" футбол. А като ни е трудно да имаме памет, ще имаме ли бъдеще?