Председателят на фракцията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев се самоопредели за „първия в държавата, който се е противопоставил на ГЕРБ“. В интервю за бТВ Станишев подложи на критика БСП, че вече цял месец се занимава със себе си. Той отказа да коментира участието на Делян Пеевски в евролистата на ДПС с думите, че е „платил цената“ за неговата неуспешна номинация за шеф на ДАНС.

"Като лидер на опозицията 2009-2013 година не съм имал нито една среща с господин Борисов, само една имах по негова молба по темата "Белене". Но иначе съм водил ясна, категорична битка срещу ГЕРБ, аз съм първият в държавата, който се противопостави на ГЕРБ", обяви Станишев.

Според него когато се замерват полицитите с обидата, обиждат гражданите. „Такива подмятания не отиват на никого“, коментира той думите на Бойко Боросов, че БСП са „чеверме социалисти“. И добави: „всеки политик трябва да бъде по-смирен пред българските граждани“.

С усмивка бившият председател на БСП заяви, че не е „паднал от мотора“, в отговор на въпрос за 5-то му място в листата след Елена Йончева и президентския съветник Иво Христов.

„Хванал съм се здраво. Умея да не падам от мотор.„

„Ние сме един екип, всеки има своя авторитет, биография, неща, с които може да допринесе за общата ни кауза.“, коментира Станишев.  

По думите му, ако не е присъствал като председател на ПЕС в евролистата, това щяло да се използва от ГЕРБ с обвинение към БСП, че се отказва от своята европейска идентичност. Затова и толкова е дължал да бъде в нея.

И отправи укор към своите колеги:

„БСП не е еднолична партия. Цял месец БСП занимава хората със себе си, а трябва да работи за това да реши проблемите им“.

Станишев отказа да отговори по същество за различията между него и лидерката на БСП Корнелия Нинова. За Истанбулската конвенция сподели, че в БСП са имали сериозен разговор с други партии от ПЕС по темата. "В конвенцията става въпрос за защита на правата на жените, а не за джеднъри, както внушават патриотарите", каза Станишев.

"И много пъти съм казвал, че състезанието с патриотите, тъй наречените патриоти, по традиционализъм не е печеливша карта за БСП. Нашата силна идентичност е социалното, лявото, справедливостта", коментира той.

Сергей Станишев припомни, че е "ляв човек". И посочи, че за него политиката е „начин да подобриш живота на хората“. „Всичко останало е един кариеризъм", добави той.