Украинският комик Володимир Зеленски печели на втори тур 72,5 процента от гласовете, а Петро Порошенко - 27,5 процента. Това показват предварителните неофициални данни, които излязоха в екзитпол на телевизиите "112 Украина " и "Нюсван", съобщи руската агенция ТАСС, цитирана от БТА.

Сегашният президент на Украйна Петро Порошенко призна поражението си на президентските избори, поздрави съперника си Зеленски, но обеща да не напуска политиката, предаде Франс прес.

"Няма да има някакъв патос, просто искам да кажа "Благодаря!" на моите родители за подкрепата, на моята съпруга - за силата и издръжливостта, на украинците, които ме подкрепиха - благодаря, на тези, които направиха друг избор - обещавам, че никога няма да ви подведа, каза Володимир Зеленски пред своите привърженици.


Те го посрещнаха с ликуване в щаба му веднага след обявяването на резултатите от екзитпола след затварянето на избирателните секции, които показаха убедителната му победа на президентските избори със 73 процента от гласовете на втория тур. Самият той реагира спокойно, беше немногословен и излезе от залата веднага след изявлението си, предаде ТАСС.

Володимир Зеленски спечели съкрушителна победа на президентските избори в Украйна срещу сегашния президент Петро Порошенко - израз на недоволството на избирателите от действащата власт, предаде и Франс прес.

"Още следващия месец ще напусна поста на държавен глава - така решиха украинците. Приемам това решение. Но искам твърдо да подчертая, че не напускам политиката", добави Порошенко, цитиран от ТАСС.

Франс прес отбелязва, че парламентарните избори в Украйна са планирани за края на октомври.

Порошенко изрази готовност да помогне на Зеленски преди встъпването му в длъжност да навлезе в държавните дела. "Между официалното обявяване на резултатите от вота и момента на всъпването в длъжност съм готов по всяко време да помогна на новия президент", каза той.

Освен това той е готов да подпише закона за езика след приемането му от парламента.

"Ако Върховната рада следващата седмица одобри закона за езика, ще бъда щастлив, че аз, като президент на Украйна, ще го подпиша", заяви Порошенко.

Изнесените данни от екзитпол-а са от сондаж на излизане от изборните секции, реализиран от консорциума "Exit Poll National", обединяващ три социологически института, предаде Франс прес.

Резултатите от националния екзитпол бяха публикувани веднага след затварянето на изборните секции, предаде ТАСС. Анкетата е организирана от Украинския център за икономически и политически изследования "Александър Разумков", фондация "Демократични инициативи", носещ името на Илка Кучерива и Киевския международен институт по социология.

Малко над 30 милиона украинци са с право на глас на днешните президентски избори. На първия тур - на 31 март, Зеленски получи 30,24% от гласовете на избирателите, а Порошенко - 15,95%.

Сегашният президент Петро Порошенко обяви по-рано през деня, че щабът му ще признае резултатите от вота, каквито и да са те.