Президентът Румен Радев е знаел от месеци, че шефът на кабинета му Иво Христов ще бъде част от листата на левицата за предстоящия през май избор за Европейски парламент. 

Това заяви самият Христов в сутрешния блок на бТВ. Той даде първо телевизионно интервю, откакто на пленума на БСП на 14 април изненадващо за всички социалисти бе предложен от лидерката Корнелия Нинова за част от листата. Впоследствие бе утвърден на избираемото четвърто място - точно преди лидера на ПЕС Сергей Станишев.

Това, разбира се, породи много спекулации - откраднала ли е Нинова Христов от Радев, или пък в отношенията между тях двамата настъпил ли е разрив. За разпалване на интригата допринесе и съпругата на държавния глава Десислава Радева, която в деня на пленума посвети статус на "предателите" в профила си във фейсбук. 

"От края на миналата, от началото на годината датира предложението, така че президентът знае отдавна. Не е феодал", заяви днес Христов и уточни, че Нинова е говорила с него в края на декември 2018-а, началото на януари 2019-а, като тогава му е предложила място в листата.

Социалистите може и да не са знаели за този й ход, но пък премиерът Бойко Борисов явно е разполагал с информация, защото още преди пленума, веднага след свикания от Радев Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС), той обяви, че Нинова и Христов "са се споглеждали" и вторият вероятно ще попадне в листата.

"През последните години се внушава, че всяко действие извън сформираното от властта е едва ли не криминално. И сега се споглеждам с вас, това означава ли, че сме уговорили интервюто", коментира бившият вече шеф на президентския кабинет.

И допусна, че все пак може да е имало теч на информация към Борисов. След което посочи с какви мотиви е приел позицията:

"Моята кауза е промяната на България още с издигането на президента от БСП. При победа на листата на БСП се създава нова ситуация, условия за предсрочни избори и за излизане на безизходицата. При победа на ГЕРБ ще наблюдаваме как властта се бетонира. При това положение есента на местните избори може и да не избираме."

Помолен да коментира и друго изказване на Борисов, в което той определи листата на левицата като "шпионин, Държавна сигурност, шпионин, Държавна сигурност...", Иво Христов посочи:

"Българската политическа действителност се превръща в един фейлетон, в който Бойко Борисов споменава нещо, а ние го коментираме. Бивши служители на групировките, шефове на охранителни служби, какъвто е случаят на Борисов, доморасли политици определят кой е европеец и кой не. Според схващанията му от Европа разбира онзи, който се прегръща с Юнкер и говори на жаргон. Дори и последният старец, забравен в някое безлюдно село, е също толкова европеец, колкото всички останали."

Според Христов няма човек, достатъчно подготвен за всичко. Не бил достатъчно добре подготвен и като е отишъл в президентството. Но явно Румен Радев бил "добър кадровик", след като го е взел.

За самия Радев Христов посочи, че се "радва на добър прием на международната сцена, радва се на добър рейтинг в България, утвърдил се е като единственият борец с корупцията".

"Има ненакърнимо доверие помежду ни. Ние заедно се озовахме в политиката, заедно извървяхме две и половина години. България има начело принципен, достоен за доверие, последователен човек, който в нито един момент не изневери на заявеното. Той е изключително трудоспособен човек, много е старателен. Никога не се явява на среща, без да е подготвен в детайли, и е изявен патриот", опровергава слуховете за разрив с държавния глава Христов.

- Ако имаше "пълзящ преврат", щяхте ли от БСП да се съберете в Южния парк за старта на кампанията си? - попита водещият, визирайки взаимните обвинения между БСП и ГЕРБ за "пълзящ преврат".

"Кога започва една автокрация? Обикновено историците дават това определение, като завърши даден период. Но налице ли са признаците? Според мен да. Борисов беше извикал генералите в Министерския съвет да обясни колко пари е дал за армията. Генералите стояха отстрани и гледаха благодарно, каквато бе ролята им за тази сцена. Същото се разиграва с митроплолити, спортни деятели. Спира поръчки, строежи - всички го търсят за всичко. Това е схема, която той построи", отвърна Христов.

По думите му БСП била достатъчно демократична партия, за да направи място в листата за нови хора. Не била и "вождистка", като каквато я определи Станишев при първоначалния вариант на листата на Нинова, в която той не беше включен.

"Самият пленум опровергава изказването. Щом Станишев е в листата и Националният съвет (пленум, б.р.) може да я пренареди, значи БСП не е вождистка партия", заяви Христов.

За сметка на това пък Борисов "премита хамбара на десницата и сключва коалиционни договори с фантомни партии", смята още бившият шеф на кабинета на Радев.

Той коментира и критиките към левицата, че се превръща в антиевропейска партия: 

"Не мисля, че има еталон на европейско мислене или поведение. Европа е такава, каквато е според хората и партиите, които я съставляват. Ако някой е по-скептичен, неговият гласт трябва да се чуе. Ние дамгосваме всяко различие от генералната линия на ЕНП, а различия има много. Ако дамгосваме, вместо да чуваме тези мнения, рано или късно ще се натрупа критична маса и европейският проект в действителност ще бъде поставен в опасност."

За Христов целта на явяването му на избори щяла да е "съхраняването на демокрацията в България".

Той коментира и "Апартаментгейт" като "общ келеперджийски манталитет на управляващите". Коментира и призивите за разсекретяване на стенограмите от КСНС, на които Радев не откликва, като посочи, че не президентът, а някои от другите участници имало за какво да се притесняват. Даде заявка, че Радев "никога не е давал заявка, че ще прави партия", а само че би подкрепил проект срещу статуквото. 

Христов призна, че партиите упражнявали натиск върху "Дондуков" 2. За Нинова посочи, че не общувала често с държавния глава извън КСНС. А за останалите:

"Всички партии опитват да упражняват натиск. Едни чрез жълтата преса изкарват бащата на президента автохулиган, сина му побойник и т.н. После не се съобщват резултатите..."

За Истанбулската конвенция пък заяви, че е против, но с мотива "много зле написан документ", който би овластил бизнес ориентирани неправителствени организации да съдят България.