Президентът на САЩ Доналд Тръмп поздрави комедийния актьор Володимир Зеленски за победата му на президентските избори в Украйна, съобщи в Туитър специалният представител на САЩ за Украйна Кърт Волкър, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Президентът Тръмп позвъни на Володимир Зеленски, за да го поздрави за победата на изборите, а също украинския народ за произвеждането на мирни и демократични избори, посочи дипломатът. - Ние ще продължим да поддържаме усилията на Украйна за възстановяване на нейната териториална цялост и противодействието на руската агресия.” 

Той също така благодари на изгубилия изборите настоящ украински президент Петро Порошенко за това, че е управлявал Украйна "в изключително сложни времена". 

По-рано вчера посолството на САЩ в Украйна поздрави Зеленски за победата и изрази надежда за запазване на силното партньорство между Киев и Вашингтон. 

"Поздравяваме новоизбрания президент Володимир Зеленски и благодарим на всички, които помогнаха за произвеждането на мирни президентски избори в Украйна", се казва в съобщение на посолството в Туитър. 

По данни на украинската ЦИК след обработката на 65 процента от електронните протоколи Зеленски получава 73,03 процента от гласовете, а Порошенко - 24,64 процента. За недействителни са признати 2,32 процента от бюлетините. Зеленски лидира във всички региони на Украйна с изключение на Лвовска област. Най-голяма подкрепа той получава в Одеска, Днепропетровска, Запорожска, Харковска и Луганска области. В Киев за Зеленски са гласували 60,26 процента от избирателите.

Френският държавен глава Еманюел Макрон снощи беше един от първите чуждестранни лидери, които се обадиха на победителя на президентските избори в Украйна.

Макрон се обади на Зеленски, когото прие в Елисейския дворец по време на предизборната му кампания, "за да го поздрави за неговата победа на 21 април 2019 г.", съобщи френската посланичка в Украйна Изабел Дюмон в страните си в Туитър.

Зеленски от своя страна помести във Фейсбук снимка, на която държи мобилен телефон пред себе си. 

"Моите най-искрени благодарности на президента на Френската република Еманюел Макрон за неговите поздравления", гласи текстът под снимката на френски език.

Макрон беше единственият чуждестранен лидер, който се срещна със Зеленски преди вчерашния балотаж. Той прие кандидата от партия "Слуга на народа" в Елисейския дворец на 12 април, а малко по-късно същия ден се срещна и със съперника му, действащия президент Петро Порошенко.

Снощи Зеленски получи поздравления и от полския държавен глава Анджей Дуда, който го покани да посети Варшава.

И председателят на Европейския съвет Доналд Туск поздрави вчера Володимир Зеленски.

"Решаващ ден за Украйна. Свободните избори и мирната смяна на властта означават силна украинска демокрация. Поздравяваме Володимир Зеленски. ЕС е изпълнен с решителност за продължи подкрепата си (за Украйна)”, написа Туск в страницата си в Туитър.

По-късно бе разпространено съвместно писмо до Зеленски отТуск и председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

„Като президент на Украйна можете да разчитате на силна подкрепа на ЕС за пътя на реформите, включително за утвърждаването на върховенството на закона, борбата с корупцията, поддържането на макроикономическата стабилност и стремежа към съществена реформа в енергийния сектор. Твърдо вярваме, че по-нататъшно прилагане на Споразумението за асоцииране от страна на ЕС и Украйна, включително на Задълбочената и всеобхватна зона за свободна търговия, може да ъде ключов инструмент в това отношение. Можете да разчитате и на последователната и убедителна подкрепа на ЕС за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна“, се казва в посланието.

Юнкер и Туск пожелават на Зеленски успешен мандат като държавен глава и очакват да се срещнат с него на възможно по-скорошна дата, уговорена взаимно.