Вярно, че няма нищо по-жалко от това една партия да занимава публиката с вътрешните си дела и крамоли, но отдавна БСП не е била толкова интересна. И чуденето как така при толкова пробойни в кораба на Бойко Борисов, левицата не успява да дръпне, стигна до момента, в който се вижда, че в ГЕРБ сами се сриват.

Разкритията около злополучната за политическата власт "Терасиада" удариха по рейтинга на управляващата партия и я свалиха до електоралната подкрепа за БСП. Това обаче не е достатъчно партията на Корнелия Нинова да победи на евентуални парламентарни избори, а още повече да състави стабилен кабинет и да заеме мястото на Бойко Борисов на държавното кормило.

Не дали, а кога

И един от най-важните фактори за това не е само и единствено избирателите да го поискат, а да има необходимата парламентарна подкрепа. Раздробяването на политическия естаблишмънт на партизирани групи по интереси предопределя коалиционно управление дори и след "ерата Борисов". Така че е много вероятно стратегическите центрове около БСП вече да обмислят създаването на нова партия.

Конфликтът между Нинова и Георги Първанов, който приватизира марката "Коалиция за България", прави задачата още по-трудна. Защото партията на Нинова има нужда от "патерица", каквато си създава ГЕРБ във всеки един свой кабинет. 

И затова непрекъснатото подхвърляне на идеята за нова президентска партия около Румен Радев не е случайно. Тя вече се тества, веднъж посята в общественото съзнание зрее бавно и полека. Така въпросът не е дали, а кога. Още повече, че не е задължително един проект на политическо образувание вляво да бъде създадено около президентското тяло.

То може да дойде от друг авторитет, изкован в пещите на левицата и с рейтинг по-голям от този и на държавния глава. Но всичко зависи от полевата ситуация, създадена от грешките на ГЕРБ, а не от "хитрите" ходове на опозицията.

Проигран сценарий

Отсега е видно, че Корнелия Нинова се опитва да обвърже резултатите от евровота с бъдещето на третия кабинет на Бойко Борисов. Същите послания отправя и президентският съветник Иво Христов. "При победа на листата на БСП се създава нова ситуация и условия за предсрочни избори и за излизане от безизходицата", коментира той пред бТВ.

Борисов веднъж направи грешка като обвърза живота на втория си кабинет с резултатите от президентските избори. И колкото й се иска на лидерката на левицата да им се получи номерът втори път, едва ли ще стане. Най-малкото защото партньорите на Борисов - Обединени патриоти, може и да нямат същата сила в следващия парламент.

Личните свади между Валери Симеонов, Волен Сидеров и "омиротворителят" Красимир Каракачанов няма да останат ненаказани от техните избиратели. Най-малкото се вижда, че те самите не могат да се понасят помежду си.

Заложници на собствените си политически желания

Непрекъснатото обвързване на евровота с извънредни палраментарни избори превръща сегашното ръководстовото на БСП в заложник на собствените си ходове. Защото колкото и да е важен залогът при управляващите на 26 май, толкова е критичен и за самата Корнелия Нинова.

Ходът с привличането на Иво Христов в евролистата показва вероятно договорка между Нинова и президента Радев, засилване на влиянието му в БСП, редом с "отдалечаване" на "Позитано 20" от ПЕС на Сергей Станишев. Освен Христов в евролистата има, още две странни личности - Велизар Енчев, тотален евроскептик и водещ на предаване в партийната телевизия на БСП (с минало в ДС), и Емил Георгиев от нявгашната Екогласност - също с минало в ДС.

Скандалите сред другарите и другарките на пленума от средата на април, когато беше редена листата им за евровота, заложиха и много мини. Не бива да се изключва възможно "негативно" гласуване с преференция срещу представителите на "гражданската квота“. Колкото и да е уж демократична БСП, да търпи "вътрешни врагове" и опозиция, там помнят много добре. Неслучайно Михаил Миков ехидно рече: как тези хора, които си наричал "чеверме социалисти", ще искаш утре да пуснат бюлетината за теб?

Изгрява нова звезда

Тези язви, които си е отворила БСП, дългосрочно обещават ожесточаване на вътрешните битки между различните кланове в нея. А на фона на амбицията "главна опозиционна сила" и възможно идване на власт, хоризонтът не обещава оздравяване след "ерата ГЕРБ". И междувременно, докато сме вгледани в словестния дуел Борисов-Радев и размяната на обяснения какво е "пълзяща диктатура", изгрява звездата на Мая Манолова. Лявото скоро ще има нов факлоносец.