Размяната на словесни изстрели между премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев по темата "пълзящ преврат" и "военен преврат" продължи и днес.

След като в неделя бившият вече шеф на кабинета на държавния глава, сега кандидат за евродепутат на БСП Иво Христов заяви, че премиерът "се е оплел като пиле в калчища", днес държавният глава пък реши да отговори на Борисов за обвиненията по него адрес.

"Ако има заплаха за обществения ред и демокрацията в страната, тя не идва от Българската армия, а от онези политици и институции, които правят така, че морал и закон все повече да се раздалечават", коментира Радев в Тунджа, цитиран от пресцентъра на президенткста институция.

Само преди два дни премиерът Борисов обяви:

"Иронизирах Иво Христов, който преди говореше за пълзяща автокрация. Когато обаче върховният главнокомандващ (бел. ред. държавният глава) призове генералитета да не стои безропотно, когато призоваваш армията, това не е ли диктатура? Имаме сега на колко места военни преврати".

Въпреки че отговори на Борисов, президентът обясни днес, че "това е един нелеп и абсолютно излишен дебат".

"Честта, достойнството и конституционният ред са присъщи на Българската армия, но, за съжаление, не и на българската политика", заяви Румен Радев.

Той призова в навечерието на светлите празници да бъдем "по-обединени и по-смирени". 

"Смирението също означава човек да не надхвърля оградата на собственото си понятийно пространство, защото много лесно може да настъпи мини", добави той.