Забраната на ежегодния прайд в турската столица Анкара е премахната, съобщи Amnesty.eu.

Преди близо две години - през ноември 2017 г. - извънредното положение след "преврата" срещу Ердоган доведе до забрана на всякакви ЛГБТ събития в Анкара.

Местната група за защита на правата на хомо-, транс- и бисексуални Kaos GL подаде жалба в съда. През ноември 2018 г. тя бива отхвърлена от съда, но миналата седмица стига до последна инстанция.

"Може да се каже, че съдът реши, че държавата трябва да защитава фундаменталните права и свободи на LBGT+ хората", коментира Хайрийе Кара, адвокатка от Kaos LG.

Съдът всъщност е оборил тезата на властите, според която един прайд може да е повод за насилие и терористична атаки. Радикални групи от всякакъв тип всяка година заплашват ЛГБТ активистите в съседна Турция. Юристите обаче са преценили, че организирането на прайд е в рамките на основните свободи на активистите и държавата е длъжна да осигури безопасността им.

Въпреки забраната прайд в Истанбул и Анкара през последните две години имаше - но множество активисти бяха арестувани, бити и пръскани със сълзотворен газ.