Партия "Зелените", която е част от обединението "Демократична България", вече е с ново име - "Зелено движение".

Това е решило Национално събрание вчера, съобщи един от съпредседателите на формацията - Борислав Сандов.

"Зелените" съществува под това име 11 години - време за което се явява на избори, влиза в коалиции, организира редица инициативи в подкрепа на екологичните каузи.

Но в края на миналия месец съдът постанови, че трябва да се преименува. Причината - преди Политическа партия "Зелените" се е регистрирала Политическа партия "Партия на зелените". Първата - през 2008 г., а втората - през 2001 г.

Парадоксалното е, че преди 11 години, при първоначалната регистрация, съдът не е оспорил наличието на друг субект с подобно наименование. 

Докато трае процесът по преименуване и регистрация, вече бившите "Зелените" няма как да участват формално в евровота, насрочен за 26 май. Затова избраните от тях кандидати за евродепутати ще участват в общата листа на "Демократична България".

Обединението вече се регистрира в Централната избирателна комисия за вота, а преди два дни регистрира и листата си.

"За съжаление натискът към нас идва буквално в навечерието на предстоящите изборите за Европейски парламент, и то в момент, когато "Зелените", като част от обединението "Демократична България", имаме всички шансове да се превърнем в реален политически фактор, който се противопоставя на корумпираното и популистко статукво. Всички знаем, че у нас има над 100 регистрирани партии, често с близки имена с повтарящи се цели думи и изрази и това не е проблем за съда, съответно за тяхното съществуване и явяване на избори", заявиха "зелените" малко след като стана ясно какво окончателното съдебно решение.

Из съдебното решение

На 28 март Софийският апелативен съд се произнася по делото за името, а по-късно Върховният касационен съд (ВКС) излиза с финално решение - че не допуска обжалване.

Въпреки всички доводи на "Зелените" за разпознаваемост, международни членства, редовно явяване на избори и пр., магистратите постановяват смяна на името. И дори тълкуват какво се съдържа в термина "зелен", става ясно от поредицата решения.

"И в двете наименования се съдържа думата от българския език "зелените" - прилагателно име в мъжки род, множествено число, членувано, изписано граматически по идентичен начин. Липсата на добавки и други обозначения в наименованието на партията на ответника, както и единствения друг елемент в наименованието на партията на ищеца "партия", не дават основание да се приеме, че в някои от двете думата "зелените" има различно от обичайното, съгласно Българския тълковен речник значение - "който има цвят на свежа трева"(...)", се посочва в решението на апелативната инстанция. 

В листата на "Демократична България" от името на "Зелено движение" ще се явят: Албена Симеонова (биоземеделец), Росен Богомилов (учител), Тома Белев (природозащитник), Васил Гюров (музикант от група "Ревю") и Даниела Божинова (експерт по пряка демокрация).