Кърджалийският съд отмени постановлението на прокуратурата, с което беше отнета книжката на лидера на ДОСТ Лютви Местан, след тежка катастрофа, при която загина 6-месечно дете.

„В настоящия случай от събраните до момента данни по делото не се установява разследваното деяние да се отличава с по-висока от типичната за този вид престъпления обществена опасност, и в обжалваното постановление не е налице яснота извършването на какво друго престъпление ще бъде осуетено с отнемането на свидетелството за правоуправление на обвиняемия”, се посочва в официално съобщение от съда.

Катастрофата стана на 14 април близо до прохода „Маказа”, при разклона за село Загорско. Според разследващите политикът е отнел предимството на друг автомобил, в който се е возело семейство с две малки деца.

Според лидера на ДОСТ Местан другата кола се е движела в насрещното с голяма скорост и го е ударила челно. Местан беше задържан първоначално, а след това пуснат под парична гаранция от 10 000 лв. Кърджалийският съд я отмени, като се мотивира, че размерът на сумата не е оправдан от прокурорите с ясни данни за имотното състояние на политика. По-късно гаранцията отново беше наложена.