Бензинът поскъпва по съвсем обективни причини - повечето рафинерии в региона бяха в планови ремонти, както и рафинериите в ЕС. Това каза пред бТВ Светослав Бенчев, експерт от Петролната и газова асоциация в коментар за подозрителното поскъпване на горивата на прага на голямото пътуване около Великден и 6 май.

"За месец бензинът у нас е поскъпнал с 3 %, или 7- 8 стотинки, но при дизеловото гориво дори има понижение около 1%. Ние сме един малък пазар, който е част от глобалния - каквото се случи на глобалния пазар, това се случва и у нас", коментира Бенчев.

За седмица бензин А 95 поскъпва с 3 стотинки, а за месец с 8. За последните три месеца за литър от май-масовото гориво струва средно с 26 стотинки повече. До края на седмицата е възможно още едно увеличение до 2 стотинки.

"Това са съвсем нормални тенденции за сезона, а има пък и едно поскъпване на бензиновото гориво, готовия нефтопродукт в борсата в Ротердам и Средиземноморската борса, които са важни за определянето на цените на горивата в страната. И то едно сериозно поскъпване за около месец в рамките на около 8 евроцента за литър. Общо взето и това е напълно нормално да се отрази на цените на горивата в страната", каза още експертът.

Той бе категоричен, че през последните две години няма спекулативно вдигане на цените на горивата преди празници и през лятото, когато хората пътуват повече.