Плановете на големи петролни компании да инвестират близо 5 трилиона долара за проучвания противоречат напълно на целите на борбата срещу затоплянето на климата. Това сочи доклад на Междуправителствения експертен екип по климатичните промени към ООН, цитиран от Франс прес и БТА.

Емисиите на парниковите газове, които са причина за затоплянето на климата, продължават да се увеличават и учените от експертния екип към ООН алармираха за опасността още през октомври.

Целта на споразумението от Париж да ограничи затоплянето в идеалния вариант до +1,5 градуса по Целзий спрямо прединдустриалната ера не би могла да бъде постигната без драстична промяна в обществените нагласи. Тази промяна минава най-вече през намаляване в най-кратки срокове на петрола, газа и въглищата.

Въпреки всичко големите петролни и газови гиганти предвиждат да инвестират милиарди в проучването и разработването на нови находища през следващите десетилетия.

Тези проекти трудно могат да бъдат съвместими с поставената цел за +1,5 градуса по Целзий, твърди основният автор на публикувания вчера доклад на неправителствената организация Глобъл уитнис (Global Witness) Мъри Уърти.

Организацията е сравнила заключенията на Междуправителствения експертен екип по климатичните промени към ООН с прогнозите за инвестиции на анализаторите на пазара и на компаниите.

Подобно на експертния екип, Глобъл уитнис изключва всяка важна роля на улавянето каптажа и складирането на въглерод. Според петролните гиганти тази технология ще позволи да се продължи с използването на изкопаеми енергии, като се абсорбира отново отделения във въздуха въглероден диоксид.

Инвестициите в проучването са достигнали стабилно ниво след години на ниски цени на петрола. Те обаче трябва да се увеличат с 85 процента за 10 години, за да достигнат до 1 трилион долара годишно до 2029 година.

"Плановете на индустрията на изкопаемите енергоизточници са несъвместими с един сигурен и обитаем климат", твърди Уърти.

Според анализаторите на Ристад енерджи (Rystad Energy) Ексън Мобил (ExxonMobil) предвижда да инвестира 149 милиарда долара в нови петролни полета през следващите 10 години. Компанията не отговори на запитванията по темата на Франс прес. 

Говорителка на компанията Шел (Shell), която се очаква да инвестира 106 милиарда долара в нови петролни находища и 43 милиарда долара в нови газови находища за следващите 10 години, каза, че компанията се придържа към споразумението от Париж.

"Газът и петролът ще са необходими при енергийния преход към нисковъглеродна икономика", добави говорителката на Шел.

Шеврон (Chevron), която се очаква да инвестира 78 милиарда долара в нови петролни находища до 2029 година, инвестира в нисковъглеродни технологии и икономически разработки, които биха могли да намалят емисиите, отбелязва говорител на компанията.