Манфред Вебер – водещият кандидат на Европейската народна партия (ЕНП) за бъдещ председател на Еврокомисията, ще представи тази вечер своите 12 основни обещания на избирателите, пише „Политико“.

Това ще стане в гръцката столица Атина. Сред обещаните от германския християндемократ „12 гаранции“ са създаване на европейско ФБР и предсрочно усилване с 10 000 служители на Фронтекс – Европейската агенция за гранична и брегова охрана.

„Политико“ притежава копие от манифеста на Вебер, който ще бъде огласен тази вечер в Атина. Неговите гаранции са разпределени в три групи.

По-силна Европа

► 10 000 нови служители на Фронтекс до 2022 г.

Агенцията ще получи и нови дронове, последна дума на технологиите. Тя ще има правото за пряка намеса по външните граници на ЕС. Вебер обещава „край на циничния бизнес на контрабандистите и трафикантите на хора“.

(На последната си сесия миналата седмица Европарламентът одобри тези планове, но се предвижда те да бъдат реализирани до 2027 г. Вебер гарантира, че това ще стане пет години по-рано.)

► Европейско ФБР за борба с тероризма

С удвояване на персонала на Европол и превръщането му в европейско Федерално бюро за разследване полицейските сили в страните членки ще могат да залавят терористи, преди те да ударят първи гражданите на Съюза. Това ще стане чрез съвместни разследващи екипи, които ще събират информация за всички нарушители и радикализирани лица.

► Спиране на преговорите за членство с Турция

Европа и Турция трябва да наблегнат на партньорство и сътрудничество в конкретни сфери. Тясното икономическо сътрудничество и Съвместната декларация за бежанците между ЕС и Турция са успешни примери за това. Анкара обаче се отдалечава от европейските ценности. Така че членството в ЕС за нея не е вариант и преговорите трябва да бъдат прекратени.

► Нов механизъм за върховенство на закна

ЕС няма да позволи на никого да подкопава основните му демократични принципи. Със създаването на този механизъм ще бъдат предприети конкретни действия за опазването на върховенството на закона. Само един прозрачен и независим орган, защитен от политически натиск и оценяващ еднакво страните членки, може да гарантира, че независимостта на събедната система, свободата на печата и борбата с корупцията в ЕС се отстояват.

По-интелигентна Европа

► Основен план за борба с рака

Над 40 на сто от европейците са заплашени от рак. Чрез използване на способностите, знанията и ресурсите те могат да обединят силите си в тази борба. Така могат да бъдат спасени хиляди хора.

► Умни къщи за старите хора

С остаряването си много европейци трябва да напуснат къщите си и да се преместят в домове за възрастни. Могат да бъдат положени усилия за разработване на умни къщи, където старите хора да продължат да водят независим живот и да са близо до семействата си.

► Нови 5 милиона работни места за младите

Така ще бъде спряно изтичането на мозъци. Това ще стане чрез инвестиране в огромния европйски потенциал чрез стратегия, основана на 4 стълба – търговия, инфраструктура, иновации и социална пазарна икономика.

► Отмяна на над 1000 остарели регламента

С цел намаляване на бремето на бюркрацята в Европа ще бъде отменено остарялото и ненужно законодателство и ще бъде намален броят на чиновниците в евроинституциите. Системата ще бъде направена по-ефективна, за да бъде гарантирано, че е по-достъпна и по-отворена към гражданите.

Добра Европа

► Дигитален преходен фнд за заводските работници

Той ще гарантира, че никой няма да бъде изхвърлен „зад борда“, когато дигитализацията разстрои трудовия пазар. Пазарите имат ключва роля, но ЕНП вярва и в социалната отговорност на компаниите.

► Заеми за строеж на жилища за млади семейства

Много хора в Европа страдат от високи наеми. Чрез въвеждането на тези заеми, финансирани от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), ще бъде гарантирано, че на младите семейства няма да им се наложи повече да живеят в детските стаи на пренаселените жилища на родителите им.

► Глобална забрана на детския труд

Кой, ако не Европа, можда опази правата на децата по света? ЕНП иска да гарантира, че всички прозрачни търговски споразумения ще съдържат клауза за забрана на детския труд и ще я прилагат. На никого не трябва да се позволява да експлоатира детската невинност с цел извличане на изгода.

► Глобална забрана на пластмасовите изделия за еднократна употреба

Климатичните промени заплашват съществуването на човешкия вид и бъдещето на децата. Затова трябва да бъдат спазвани споразуменията от Париж и Катовице. Чрез съвместно инвестиране в разработването на самолети с ниски емисии на вредни газове е възможна революция във въздушния транспорт и Европа да стане глобален лидер в екотехнологиите. Не трябва да се допусне Земята да бъде превърната в най-голямото бунище във вселената. Европа трябва да поиска Глболен договор за забрана на пластмасовите изделия за еднократна употреба.