Еврокомисията е в течение на скандала с частните вили, строени като къщи за гости с евросредства.

Това стана ясно днес от думите на говорителката на ЕК Мина Андреева. Тя бе попитана дали знае за скандала, последван от оставката на зам.-министъра на икономиката Александър Манолев. Възможно е да има и други хора, възползвали се от схемата за подпомагане на селските региони.

"Ние следим тези събития. Но нямам специфичен коментар по този случай. Както знаете, не е работа на ЕК да разследва директно такива твърдения. Тези фондове се управляват от компетентните национални власти. По този специфичен случай има национално разследване,което все още продължава. Ние ще следим резултатите от него. Отделно от това, разбира се, имаме контакти на работно ниво с управляващите фондовете власти", каза Андреева.

Миналата седмица Александър Манолев подаде оставка след медийни публикации. В тях се твърдеше, че се е сдобил с лична вила, финансирана с евросредства. Официалният предлог бил, че тй си строи къща за гости.

Такива европроекти се финансираха от Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) в предишния програмен период. Според публикациите стойността на имота на Манолев е около 400 000 лева.