Върховният административен съд допусна "проверка" на гражданството на избрания председател на Софийския градски съд Алексей Трифонов, съобщава "Де факто"

След съвещание Наталия Марчева, Георги Георгиев и Тодор Тодоров от ВАС разпоредиха от Министерството на правосъдието да се изиска:

1. Да представи заверено копие от Конвенцията между НРБ и СССР, действала към юли 1972 г., относно гражданството на лица, родени в двете държави от смесени бракове на граждани на двете страни;

2. Да представи писмена декларация от родителите на съдия Алекесй Трифонов, ако такава е била подадена в едногодишен срок от раждането му пред българските власти, или да удостовери неподаването на такава.;

3. Да представи информация въз основа на какъв акт и кога съдия Трифонов е получил българско гражданство, като представи и заверено копие от този акт, ако има такъв.

Въпросът бе поставен днес от оспорващия избора на Алекесй Трифонов начело на СГС Евгени Георгиев и от адвоката му Александър Кашъмов. Те се позовават на предаване на Валя Ахчиева и публикация на "Де факто".

В разследването, след запитвания по ред институции, Валя Ахичева е установила, че няма сигурни данни съдия Трифонов да изпълнява основно изискване на закона за всеки магистрат – а именно да е само български гражданин (чл. 162 ЗСВ). Пред ВАС днес адвокат Кашъмов изтъкна, че информацията от журналистическото разследване е нова и не е била известна до този момент.

В същото време въпросът за гражданството е ключов включително при преценката на законността на избора на председател на СГС. Защитникът напомни и друго – съдебното производство по оспорване на избора на административен ръководител е само на една инстанция и недопускането на въпросите за гражданството накърнява правото на защита.

Първо съдия Наталия Марчева, а после и съдия Георги Георгиев настоятелно питаха адвокат Кашъмов какво точно твърди. А той повтори: че има сериозни съмнения, че Алексей Трифонов не е български гражданин или че не е само български гражданин.

Представителят на ВСС поиска въпросът за гражданството изобщо да се изключи от производството. С мотива – дали Трифонов е български гражданин или не, изобщо не е проверявано в конкурса за административен ръководител на СГС, тъй като не се изисква и от закона. Към тази позиция се присъедини адвокат Георгиева, която представлява Алексей Трифонов в това дело пред ВАС.

Ако съдът беше приел съображенията им, щеше да излезе, че докато за един магистрат при постъпването му в системата въпросът за гражданството е фатален, то за ръководителите в Темида това няма никакво значение, пояснява правният сайт.

Тоест, ако в системата е влязъл човек, неотговарящ на законовите изисквания, то той може да расте в кариерата безпроблемно. (Трето и четвърто е, че ако „проблемът“ се установи след години, всички актове на магистрата са под въпрос).

След съвещание тримата от ВАС определиха да се издаде съдебно удостоверение на адвокат Кашъмов за изискването на информацията от Министерството на правосъдието.

Следващото заседание ще е на 21 май.