Централната избирателна комисия е избрала "Сиела Норма" АД като доставчик на 3000 машини за евроизборите следващия месец.

От 2014 г. насам, когато за пръв път се провеждат експериментални избори с машини (тогава в едва 300 секции и никога в повече от 500), "Сиела Норма" АД винаги печели поръчката. Този път тя е за наем на 3000 машини, на стойност 7,5 млн. лв. В тази сума са включени както хардуер, софтуер, така и обучение и логистика за евровота.

Други двама кандидати за направената набързо обществена поръчка бяха "Лекс БГ" и "Български машини за гласуване". Първата е предложила същите машини - на компанията "Смартматик", но на по-висока цена, а устройствата на втората са несъвместими със законодателството и не могат да се оправят в краткото време до изборите.

Коя е "Смартматик"?

За пореден път избираме не само същият доставчик, но и същият производител на машини - венецуалската компания "Смартматик", един от лидерите на пазара по света. 

Техните успехи обаче са предимно в държави от Третия свят, като Сиера Леоне, Уганда, Замбия. В други държави от "Смартматик" не се справят толкова добре.

В Белгия машинното гласуване претърпява пълен провал - установени са над 2000 инцидента с машините по време на местния вот, заради което белгийските власти отказват да платят на фирмата.

На Филипините са ползвани над 90 000 машини на компанията, но през 2016 г. избухва скандал заради пробив във сигурността на централната система за отчитане на гласовете. Устройствата са изкарани от употреба и договорът със "Смартматик" не е подновен.

Във Венецуела пък от "Смартматик" сами признаха, че е имало манипулация на над 1 млн. гласове от общо 8,1 млн. гласували на последните избори през 2017 г.

Румен Петков: Някой цели да открадне пари

Председателят на "Коалиция за България" и АБВ Румен Петков коментира избирането на "Сиела Норма" АД като "измама, чрез която някой цели да открадне пари".

Той изтъкна провалите на "Смартматик" в Белгия и Филипините, и добави, че ДАНС и МВР са отказали да сертифицират машините (в крайна сметка БАН пое тази задача).

"И всички български граждани трябва да знаят, че ние с тях ще платим 9 милиона за тези машини. Българинът трябва да знае, че това означава, че няма държава", добави Петков.