Дисциплинарната комисия на БФС раздаде солени глоби на ЦСКА-София и "Левски" по повод съботния мач между двата отбора от Първа лига (0:0). Любопитно е, че става въпрос най-вече за медийни изяви. Също така за обичайните фенски провинения и прояви на футболисти извън играта.

Треньорът на ЦСКА-София Любослав Пенев е глобен с 8000 лв. "за повторно уронване на престижа и създаване на негативизъм към българското съдийство в средствата за масова информация". 

Наставникът преди всеки мач критикува реферите, а след срещата в сълбота заяви, че е имало "клане" срещу неговия отбор. По-рано през сезона понесе санкция от общо 9000 лв. за изказвания срещу ръководството на БФС (5000 лв.) и по адрес на арбитри (4000 лв.). Поради тази причина глобата сега е удвоена.

По същия член с 5000 лв. е глобен изпълнителният директор на "Левски" Павел Колев. До неотдавна той беше на подобна позиция в БФС. Колев говори за "безобразия" от страна на съдиите и срещу двата тима пред репортери.

Капитанът на ЦСКА-София Николай Бодуров е наказан за един мач, задето наплю футболист на "Левски". Това остана незабелязано от съдията, но пък се видя по телевизията. Така защитникът ще пропусне полуфиналния реванш за Купата срещу "Ботев" в сряда.

Неговият съотборник Кристиян Малинов е глобен с 3000 лв. за същото като Пенев и Колев: "за уронване на престижа и създаване на негативизъм към българското съдийство в средствата за масова информация". 

Общата глоба за ЦСКА-София възлиза на 14 700 лв. Тази на "Левски" - на 9300 лв. В тези стойности са включени и фенските санкции за пиротехнически изделия, димки, хвърлени предмети по терена и т.н.

Ето какво точно гласи съобщението на комисията за двата клуба:

За нерегламентирано използване на факли и димки, на основание чл.37, ал.1, т.22.2, б. А от ДП /2018/2019/ – ДК наказва  ПФК "ЦСКА-София" гр. София с имуществена санкция в размер на 300 лева.

За използване на факли и димки довели до спиране на играта, на основание чл.37, ал.1, т.22.2, б.Д от ДП /2018/2019/ – ДК наказва ПФК "ЦСКА-София" гр. София с имуществена санкция в размер на 1000 лева.

 За хвърлени предмети, на основание чл.37, ал.1, т.4, б. А, предложение 1 от ДП /2018-2019/ ДК наказва ПФК "ЦСКА-София" гр. София с имуществена санкция в размер на 1000 лева.

За обидни и нецензурни скандирания, на основание чл.37, ал.1, т.26 от ДП /2018/2019/ – ДК наказва ПФК "ЦСКА-София" гр. София  с имуществена санкция в размер на 1000 лева.

По сезиране на Съдийската комисия към БФС и Комисия „Етика и феърплей“ към БФС за повторно уронване на престижа и създаване на негативизъм към българското съдийство в средствата за масова информация, на основание чл. 37,  ал.1, т.17, предложение 2, б. Б и във връзка с б. Г от ДП /2018/2019/ – ДК наказва Любослав Пенев – треньор на ПФК „ЦСКА-София“ гр. София с глоба в размер на 8000 лева.

По сезиране на Комисия „Етика и феърплей“ към БФС за уронване на престижа и създаване на негативизъм към българското съдийство в средствата за масова информация, на основание чл. 37,  ал.1, т.17, предложение 2, б. А от ДП /2018/2019/ – ДК наказва Кристиян Малинов – състезател на ПФК „ЦСКА-София“ гр. София с глоба в размер на 3000 лева.

По сезиране на Комисия „Етика и феърплей“ към БФС за наплюване на състезател, на основание чл. 22, ал.2, б. И, колонка 4 от ДП /2018/2019/ – ДК наказва Николай Бодуров – състезател на ПФК „ЦСКА-София“ гр. София със спиране н състезателни права за 1 среща и с глоба в размер на 400 лева.

За нерегламентирано използване на факли и димки, на основание чл.37, ал.1, т.22.2, б. А от ДП /2018/2019/ – ДК наказва  ПФК "Левски" гр. София с имуществена санкция в размер на 300 лева.

За възпламеняване на пиротехнически средства извън сектора опасни за здравето, на основание чл. 37, ал.1, т.4, б. А, предложение 3 от ДП /2018/2019/ – ДК наказва  ПФК "Левски" гр. София с имуществена санкция в размер на 3000 лева.

За обидни и нецензурни скандирания, на основание чл.37, ал.1, т.26 от ДП /2018/2019/ – ДК наказва ПФК "Левски" гр. София  с имуществена санкция в размер на 1000 лева.

По сезиране на Комисия „Етика и феърплей“ към БФС за уронване на престижа и създаване на негативизъм към българското съдийство в средствата за масова информация, на основание чл. 37,  ал.1, т.17, предложение 2, б. В от ДП /2018/2019/ – ДК наказва Павел Колев – Изпълнителен Директор на ПФК „Левски“ гр. София с глоба в размер на 5000 лева.

По-рано днес Пенев даде редовната си пресконференция. Той явно не се смущава от глобите - не пропусна съдиите за пореден път. Повод е мачът с "Ботев".

"Съдиите не са най-виновните. Най-виновни са поръчителите. Поръчките идват от едни офиси от "Бояна", до Околовръстното. Има други, много по-виновни и отговорни", заяви Пенев и нищо чудно скоро да бъде глобен и за това.

Любо Пенев иронизира, че очаквал Николай Йорданов да е съдия утре на двубоя с "Ботев", а не Петър Костадинов.

"Очаквах да е и друг човек, най-вероятно е било случайност един и същи да ни свири четвъртфинал, първия полуфинал... Точно знае какво да направи. Първият мач санкционира Бикел, втория го гони. Можеше да го изгони и по-рано за един фал. Той си знае, има си и цел, може би му е много симпатичен, каза специалистът.

Който и да е, няма значение. Не ме разбирайте погрешно. Има хора, които правят коментари върху нередностите, радват се, че не се спазват правилата. Ще го коментирам, имам право да дам това мнение, претендирам, че разбирам. Не искам да ми помагат, но не искам и моят отбор да бъде ощетен, а това се случва всеки мач. Може и да е случайно. Гледам и отборите. В едни мачове са кротки като агънца, в други ритат като катъри. Съдията не взима отношение, не пази футболистите. Това ми прави впечатление и го споделям.

Играем добре и с 11, и с 10, не сме пробвали с 9, но има време до края на сезона. Искам обективно съдийство. Има ли фаул, да се свири. Тъч - тъч, корнер - корнер, дузпа - дузпа, да се свири обективно, това искам аз. Много ли е? Гледаме другото първенство? Кое искате? Испанско, английско? Те ще ги разкостят, няма да ги пускат даже да тренират при едно такова съдийство.

Нашият отбор е ощетен в много мачове, трябва ли да правим видео от два часа, за да се види."

Бившият №9 добави, че чака победа и достигане до финала за Купата. Вярва, че тимът му е подготвен и ще се справи с големия залог и напрежението. Не изключва вероятността отборът му да не спечели нито един от двата трофея, но очакванията му са в другата посока.

Не категоризира двете цели - титла и купа, по важност. Всеки следващ мач е най-важният. Пътят към купата е по-пряк, но ЦСКА-София не се отказва и от първенството, увери треньорът.