Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще направи държавно посещение във Великобритания от 3 до 5 юни по покана на британската кралица Елизабет II, съобщи днес Бъкингамският дворец, цитиран от световните агенции.

Тръмп ще бъде придружаван от съпругата си Мелания. Президентската двойка е "приела покана от Нейно величество кралицата да направи държавно посещение в Обединеното кралство", заяви Бъкингамският дворец.

Тръмп ще се срещне с британската министър-председателка Тереза Мей на "Даунинг стрийт". Очаква се също така той да присъства на честванията по случай 75-ата годишнина от Десанта в Нормандия през Втората световна война.

"Обединеното кралство и Съединените щати имат дълбоко и трайно партньорство, което се корени в нашата обща история и споделени интереси", заяви Мей. "Държавното посещение е възможност да укрепим нашите и без това близки отношения в области като търговията, инвестициите, сигурността и отбраната и да обсъдим как можем да надграждаме тези връзки в годините, които предстоят", каза тя.

Тръмп беше на официално посещение във Великобритания миналото лято. Това обаче не беше държавно посещение, което обикновено включва кралски почести, в това число банкет с кралицата в Бъкингамския дворец, отбелязва Асошиейтед прес.

Агенцията припомня, че Мей отправи покана за държавно посещение преди повече от две години, но то беше отложено заради притеснения как ще бъде приет президентът на САЩ и заради кризата около Брекзит.

Тръмп и съпругата му ще посетят Великобритания от 3 до 5 юни, а на 6 юни ще пристигнат във Франция, където американският президент ще се срещне с френския си колега Еманюел Макрон, съобщи днес Белият дом, цитиран от Ройтерс.