Треньорът на "Манчестър Сити" Пеп Гуардиола оказа подкрепа на колегата си в "Манчестър Юнайтед" Оле Солскяр преди утрешния мач от Висшата лига между двата отбора на "Олд Трафорд". Двубоят се счита за решителен за титлата, тъй като до края "гражданите" и "Ливърпул" трудно ще сбъркат някъде.

Остават три кръга (мачовете на "Сити" са четири), а "червените" имат две точки аванс пред шампиона. Освен че може да реши спора, "Юнайтед" води битка за 3-4 място, но заради порадица от загуби шансовете му намаляха значително.

Назначеният наскоро за постоянен треньор Солскяр записа шест загуби в осем мача във всички турнири след приказния старт през декември, когато пое поста от Жозе Моуриньо.

"Всеки човек се нуждае от време, коментира Гуардиола на редовната си пресконференция преди мач. - В този свят и на тази позиция, аз много добре разбирам в какво положение се намира Солскяр. Това е така, тъй като се чувствам сам. Това е съдбата на всеки един треньор по света. Такава е реалността. Разбирам го и подкрепям."

Пеп даде да се разбере, че не се страхува от визитата на "Олд Трафорд" - в последните години балансът на силите в Манчестър се е променил. Единият клуб се развива, а другият е отстъпил значително.

"Не, няма страх. Причината е, че нашият клуб израсна много в последните десет години и това място вече не е плашещо, рече каталунецът. - Някога може и да е било по-трудно. Напоследък обаче нещата в това дерби се промениха. За последните три години, откакто дойдох в "Сити", ние сме по-добри. Но нашата цел е не просто да победим "Юнайтед", а да станем шампиони. Няма да теоретизирам какво е било в миналото и какво ще стане в бъдеще. Всеки един мач е различен от останалите."

Гуаордиола почти потвърди, че Кевин де Бройне е аут до края на сезона заради контузия и че се нуждае от добро подготовка през лятото, за да си върне старата форма. Белгиецът изпраща кошмарен сезон, в който получи поредица от контузии.

Оле Гунар Солскяр пък защити играчите си след унизителното поражение срещу "Евертън" с 0:4 - може би дъното (поне дотук) на пореден разочароващ сезон за "червените дяволи". Същевременно норвежецът даде да се разбере, че няма да прави компромиси през юни.

"Аз харесвам моите играчи. Нещо повече - обичам ги, те са чудесни момчета. Но същевременно трябва да вземам решения и да менажирам този клуб. Ръководя отбора и помагам на играчите, но трябва да правя това в името на клуба. Нашите действия трябва да са насочени към това да са правилни по отношение на клуба. Не е сега времето да говорим за промените, които ще направя в края на сезона. Реалността е такава, че "Манчестър Сити" и "Ливърпул" имат повече точки от нас. В нашите футболисти има много от ДНК-то на "Манчестър Юнайтед", но някои ще останат, а други ще си тръгнат", заяви Солскяр.

"Сега фокусът е отправен към сряда. Вярвам, че ще се реабилитираме заради последните ни изяви. Няма как да наказваш футболистите и да очакваш много от тях. Ние им вярваме. Те самите знаят, че се изложиха като индивидуалности и като отбор. Същото важи и за мен. Аз съм шефът и аз давам указанията. Сигурен съм, че ще се представим различно в сряда, мачът с "Евертън" беше много слаб за нас", добави бившият нападател.