Кметът на Сандански Кирил Котев отрече днес да е в множество конфликти на интереси и да има общ бизнес с подалия оставка зам.-министър на икономиката Александър Манолев, в което го обвини вчера Яне Янев, бивш съветник по борбата с корупцията на министър-председателя Бойко Борисов.

В интервю за би Ти Ви Котев каза, че наистина семейството му има хотел в Сандански, но той е собственост на баща му и на брат му, от които той е отделил бизнеса си, далече преди той да стане кмет. Котев потвърди, че до хотела на семейството му има водопровод с минерална вода, но каза, че той е законен и че по същия начин се захранват още 30 хотела в курортния град.

Кметът отрече да има нещо общо с къщата за гости, изградена с евросредства, заради която Манолев подаде оставка.  

"Строителното разрешение е издадено преди мене и въвеждането в експлоатация преди мене", каза той, имайки предвид началото на мандата си като кмет. "Категорично не е построена на земя, която е държавна собственост".

По думите му теренът е купен през 2006 г. от частно лице.

Той не даде повече подробности, позовавайки се на протичащата в момента проверка. Добави само, че за къщата е плащан туристичедси данък и през уикендите в нея имало "движение", т.е. е била посещавана от туристи.

Котев отрече да познава Ана Иванова, на чиято фирма формално се води въпросният имот.

Той каза, че всичката информация около него "сме я предали на компетентните органи още преди седмици".

Къщата, свързвана с Манолев, и хотелът на семейството на Котев са далече извън границите на градския парк, които кметът разширил след встъването си в длъжност, каза той. Котев заяви, че направил това заради сигналите за издадени строителни разрешения в границите на парка. 

Янев го обвини, че и двата имота са в парка на Сандански, в "белите дробове на града".

Котев не отрече, че негови роднини работят в общинската администрация, но поясни, че те са в нея, отдавна преди той да стане кмет и че подлежат на проверка от независими одитори. Той добави, че преди две години е бил проверяван за конфликт на интереси и не е бил в нарушение на закона.

Кметът не отрече обаче, че шефът на неговия и на Манолев предизборен щаб Крум Аргиров, е бил назначен за директор на местното предприятие "Водоснабдяване и канализация" преди две и половина години, т.е. в рамките на неговия манат.

Котев каза, че сам е поканил Манолев да се кандидатира за народен представител от Сандански.