След крилатите фрази на Цветан Цветанов - че няма кой да го накаже и на шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев - че няма да се обяснява за имотите си, днес своя принос даде и Валери Симеонов.

Бившият вече вицепремиер се появи в бТВ като право на отговор след предаване, което показа сграда в Бургас, изградена от телевизия СКАТ и строителна фирма-изпълнител. Сградата е построена върху земя, която е негова собственост и след това той е придобил съсобственост с общината в околните терени.

"Какво съм искал да направя на 930 евро (за кв. м) няма да ви обяснявам! Ако искам, ще направя крематориум", заяви Симеонов, който по време на придобиванията е бил председател на Общинския съвет на морския град.

Той каза, че "нито квадратурата не е верна на прокуратурата", която вече го проверява и дори изобщо не проверява него... а тв СКАТ. Симеонов предвидил ефекта, защото още тогава - през 2007 г., когато се включил в политиката като общинар, знаел, че ще има много кал и взел всички необходими мерки.

Историята накратко.

Телевизията на Симеонов СКАТ става съсобственост с общината в парцел, като сградата е на медията, а дворът - на общината.

"В един момент аз съм съсобственик с община Бургас. Това е мъртва зона – такива сделки (каквато той прави впоследствие, за да докупи и останалото, б.р.) за прекъсване на съсобственост се извършват по около 1000 на година.

(Тук Антон Хекимян опитва да го попита нещо, б.р.)

Това е право на отговор, не е право на разговор!", скастри го Симеонов.

Нататък, когато реши да продава парцела, общината е задължена да предложи първо на фирмата му, но го оферира на 200 евро "квадрата". Тази ниска цена го притеснявала - защото ще се стигне до клевети и спекулации. И така поискал от кмета да се завиши оценката.

"Аз заявявам намерение – определя се една цена около 200 евро, която е пазарна. Аз искам оценката да бъде завишена – оценката е завишена тройно и аз купувам на тройна 930 евро кв/м", продължи лидерът на НФСБ, като ту редуваше с "аз" форма, но когато прокуратурата проверявала, оказа се - не него, а СКАТ.

Именно получената крайна цена той изчисли като 50 пъти по-висока от данъчната оценка.

Той даде пример, че и в момента в Бургас има сделки под въпросните 930 евро на метър за завършено строителство. Той се беше подготвил и с пример, който показа на камерата: терен на ул. "Иван Богоров" в центъра, който в същата 2008-а се продал за 316 евро.

Именно затова, за платената цена, която извадил от 930 евро, заяви, че няма да обяснява, и че може и крематориум да направи.

След като купил от съдебен изпълнител и приобщил още два терена, всичко стояло 10 години "на трева". И тогава с фирмата "Евробилд" сключили договор за построяване на жилищна сграда, "с целта телевизия СКАТ, естествено, да си върне този един милион".

- Врънахте ли си тези пари? - поинтересува се Хекимян.

- Не. Не са ви точни данните, проверете си още веднъж - отговори политикът. - Общината няма по-изгодна сделка. А за нас това е баснословна цена... 

- Ама защо сте дали един милион, който сега не може да си върнете – няма икономическа логика? - продължи да пита Хекимян.

- Икономически няма логика, има политическа логика - отсече Симеонов.

Доскорошният вицепремиер даде пример що е то политическата логика: когато Елена Йончева наговорила неистини за строежа на оградата по границата с Турция, той покани и накачи всички репортери на хеликоптер...

"... И накрая си платих вертолета, въпреки че бях вицепремиер! Аз си платих – ето я логиката - ожали се Симеонов. - Аз не мога да приема върху моето име да се хвърлят камъни и да се лепят етикети."

Той си носеше и снимки на църква, която съвместно със същата строителна фирма, общината телевизия СКАТ и др. построили в циганския квартал, за да не се "мюсюлманизират" - пак като пример за политическата логика.

"Няма икономическаеска логика, г-н Хекимян – Валери Симеонов да прави църква и да дава пари!...  Дотам ли стигнахте?! Дотам ли паднахте? - не особено любезен с домакина си бе Симеонов.

- Ама вие сте купили на по-висока цена... - продължи Хекимян.

– Не съм аз! И стига с тези лъжи, че прокуратурата проверява Валери Симеонов.

– Добре де, проверява СКАТ - поправи се водещият.

- Не съм си купил нито кучешка колиба - декларира Симеонов.

Усмивката се върна на лицето му само за кратко, като му показаха видео с министър Николина Ангелкова, която обяснява как купила апартамент в столичния жк "Овча купел" на цена от 220 евро кв./м.

"През 2008 г. СКАТ закупува терен на 930 евро, а тя закупва на 220 евро застроена площ. Интересно защо една от най-ниските сделки – на 220 евро остава – така да се каже – несанкционирана. Въпросът ми е към този, който иска осатвките",  каза Симеонов.

Тук пък водещият се запъна да каже кой е този, който искал оставките. Гостът не изговори име, защото то било "повече от ясно".

- Е , кой е оставкаджията? – пита Хекимян

- Няма как да ми го изкарате от устата!

- Пак се притеснявате...

- О, да - умирам от срах.

До края на тв интервюто той още нарече водещия "добър арменски драматург. Отива ви."

След което напомни, че днес е денят, в който се споменава геноцидът над арменския народ и си показа... орден, който получил от арменския парламент (явно подготвен предварително, б.р.).

"Да, но съм български драматург", поправи го Хекимян.