Израелски инвеститори съдят България заради компания, свързана с Делян Пеевски заради това, че тази компания е успяла по съдебен път да им отнеме проекта и да го разпродаде под половината от цената му. Това каза в предаването "Денят с Веселин Дремджиев" по TV+ и  TV 1 адвокат Първан Първанов. Той е адвокат по международен арбитраж и представлява инвеститорите в производството, което вече е започнало и е в начална фаза.

Първанов разказа, че един от тези инвеститори е Рами Леви. Той е един от най-богатите хора в Израел, който превръща семейната бакалница в най-голямата хранителна верига в страната. През 2006 г. Леви, заедно със свой партньор, навлизат в България с изкупуване на земя, собственост на еврейски семейства, близо до Симеоновския лифт. До 2013 г. построяват 10 жилищни сгради. Един месец преди да вземат акт 16 обаче един от подизпълнителите - компания, свързана със строителните бизнеси на Делян Пеевски, подава искане за обявяване на тяхната компания в несъстоятелност. Към този момент активите на компанията на израелските инвестори са 50 млн. лв, а дългът им е 3 млн. лв.

Следват три решения от Софийски градски съд (СГС), в които се възбранява цялата собственост на компанията. Осем месеца по-късно съдът обвинява компанията, че няма приходи. Започва производство по несъстоятелност, след което компанията на инвесторите е обявена в несъстоятелност, без да бъдат уведомени страните, и тя е пратена в ликвидация.

Според разказа на Първанов, двамата бизнесмени се срещат с главния прокурор Сотир Цацаров. На тази среща главният прокурор им заявява в прав текст, че "мафията иска да им вземе целия проект, не само трите милиона". Обещава им, че ще започне разследване, но нищо не се случва. Идва нова съдийка, която продължава "парада от смайващи решения". Двамата инвеститори не са допуснати като кредитори на масата на несъстоятелността. Целият проект е разпродаден под половината от цената на свързани лица.

"Вече сме във втората част на прехода, в който новите силни криминални субекти взимат това, което онези в първата вълна са успели да ограбят. Почти като в Русия", заяви Първанов.

Той коментира и делото по Закона "Рико" в Манхатънския съд, с което група от чуждестранни инвеститори съдят "Пеевски, ПИБ, БНБ, Цацаров" за това, че в процес на няколко години са им обсебили инвестицията в България и след това са използвали парите, за да направят прихващания към дългове, които са дължали на КТБ. В момента тече процес по пускане на възражения по подсъдността от страна на ответниците. Ответниците са две групи - американски и чуждестранни лица. Ищците трябва да убедят съда, че може да разглежда исковете срещу тях. Според Първанов обаче шансовете исковете срещу чуждестранните лица да бъдат разгледани, не са високи.

Според Първанов Оманският фонд е оттеглил иска си към КТБ, защото е бил "доста спекулативен" и "шансът му за успех беше почти нула".

"Оманският фонд е един от най-известните инвестиционни фондове в тази част на света. Те са един вид съучастници в КТБ. В продължение на толкова години са си затваряли очите за бизнес модела, който е бил упражняван там. В международния инвестиционен арбитраж вратите са затворени за недобросъвестни инвеститори. В случая говорим за инвеститори, които са проспали 4 години криминално източване на банката от страна на Цветан Василев", каза Първанов.