Новакът в политиката Володимир Зеленски спечели на втори тур в неделя президентските избори в Украйна. За него гласуваха над 73 на сто от сънародниците му, но преди всичко вотът беше срещу досегашния държавен глава Петро Порошенко и неговата политика. Украинците са потресени не само от покачващите се цени на храните и буксуващата битка срещу корупцията, а и от липса на напредък по въпроса за Крим и Източна Украйна, пише в свой анализ от Киев за в. “Ди Велт” Павел Локшин.

Новият политик във властта Зеленски иска да промени всичко правено от предшественика му Петро Порошенко. Военната реторика му е чужда и дори не намеква, че Киев би могъл с военни средства да си възвърне окупираните от Москва територии.

Същевременно Зеленски не е проруски настроен политик, който би се отказал от окупираните територии. Той не пести критики по адрес на Кремъл. Убеден е, че диалогът е възможен.

Песимизъм относно Крим

Още по време на предизборната битка Зеленски даде да се разбере, че най-важни за него са хората. Като президент на Украйна той ще се застъпва за освобождаването на моряците, които Русия арестува по време на конфронтацията в Азовско море.

Той отхвърля въвеждането на специален статут на окупирания от Русия Донбас и стриктно държи на Споразумението от Минск, което мнозина вече отписаха, тъй като се нарушава и от двете страни, липсва и гаранция за трайно примирие. Той обещава на уморените от военния конфликт украинци рестарт на диалога.

Идеята на Зеленски е следната: Нормандската контактна група, която договори Споразуманието от Минск и понастоящем обхваща Русия, Украйна, Германия и Франция, непременно да бъде разширена. Зеленски иска да привлече на масата на преговорите Великобритания и САЩ. Новият президент обаче е песимистичен относно Крим – единствено смяната на властта в Москва би могла да доведе до напредък.

Какви точно са намеренията на Зеленски, засега не е ясно. Той говори за нова “информационна война”, за да се сложи край на окупацията на украинска територия. Най-вероятно възнамерява създаването на нов тв канал, излъчващ на руски език, който да лобира сред населението в окупирания Донбас да застане зад позициите на Киев. Детайли обаче все още не са известни.

Освен това Зеленски се застъпва отново да бъдат изплащани пенсиите на украинците, живеещи в окупираните територии. Такива сега получават само онези, които са се преселили в контролираните от Украйна територии.

И все пак може ли Зеленски да даде старт на ново начало? Руски експерти не го вярват. В анализ на близкия до Кремъл Център за политическа конюнктура се твърди, че най-вероятният вариант е запазване на статуквото.

Без големи очаквания

Както и Порошенко, Зеленски изключва пряк диалог с основаните от сепаратистите “народни републики” Донецк и Луганск.

Да не забравяме и украинския парламент - Радата, където Зеленски среща сериозна съпротива от влиятелни критици. Загубилият изборите Порошенко обяви, че остава в политиката. Той може да разчита на силна фракция в новата Рада, която ще бъде избрана на парламентарните избори, насрочени за октомври. Въпреки поражението си на балотажа той може да разчита на твърдо ядро на дясноконсервативни избиратели. Обратното – Зеленски тепърва трябва да изгради партията си.

Във Фейсбук премиерът на Русия Дмитрий Медведев оповести в посланието си, че нямал големи очаквания от президентството на Зеленски и призова към почтеност, което в Украйна предизвика недоволство. В крайна сметка от години Русия твърди, че в конфликта в Донбас е неутрална страна.

Украински политолози, като Владимир Фесенко и Вадим Карасьов, съзират в лицето на Зеленски стремеж към разведряване и мирна реторика, която е в разрез с изявленията и политическата нагласа на Порошенко. Същевременно те наблягат на това, че не Киев, а Москва държи ключа към разведряване. В крайна сметка действително Кремъл има решаващата дума относно “народните републики” в Източна Украйна и винаги може да провокира ескалация на напрежението.

Сега Зеленски трябва да докаже, че относно мирния му курс в Източна Украйна няма да допусне да бъде надигран от големия тактик Владимир Путин.

Русия като европейска сила за мир?

В понеделник точно бившият руски външен министър Игор Иванов пледира за разширяване на Нормандския формат с Вашингтон и Брюксел, за да се предотврати излишна конкуренция между актьорите. Иванов мечтае за международна коалиция в полза на Украйна с цел следвоенно възстановяване на Източна Украйна. Неизбежен е паралел с положението в Сирия.

Същевременно с времето новият формат би дал възможност да се обсъждат и други теми на европейската сигурност – така би бил циментиран статутът на войнстваща Русия в Донбас като европейска сила за мир. Може да се изхожда от това, че Зеленски е далеч от подобен сценарий.

Той трябва ясно да обясни на украинците, на съседна Русия и на западните си партньори какви са намеренията му. Зеленски трябва да положи всички усилия, за да изключи неприемлива за страната си сделка, каквато Путин рано или късно ще му предложи.