Президентът на Русия Владимир Путин ще изгражда руско-украинските отношения, вземайки предвид изявленията и действията на новия украински лидер Володимир Зеленски, заяви пред журналисти прессекретарят на държавния глава Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.
Във всеки случай президентът на Русия - като човек, който определя външната политика на руската държава, включително и вектора на политиката по отношение на Украйна - ще определя как да общува с ръководството на Украйна въз основа на конкретни изявления и действия на Зеленски, каза Песков.
Песков не отговори на въпрос как ще постъпи Москва, ако действията и думите на новоизбрания президент на Украйна Зеленски не устройват Руската федерация и каза, че на езика на дипломацията това се нарича "евентуални разсъждения" и те не са уместни, особено в толкова чувствителна област като руско-украинските отношения. 

Засега Кремъл не знае каква е позицията на Зеленски по въпроса за задържането под стража на руснаци в Украйна, каза още Песков. Прессекретарят подчерта, че трябва да се изчакат думите и действията, за да се прецени дали с новите власти в Киев да се обсъжда въпросът за задържаните в Русия украинци и за руснаците, задържани в Украйна, пише БТА.

Избраният за президент на Украйна Володимир Зеленски призова правителството и държавната енергийна компания Нафтогаз да преговарят с Международния валутен фонд (МВФ) за понижаване на цените на газа за домакинствата от 1 май, предаде Ройтерс.
МВФ, който помага на Украйна с кредитна програма за милиарди долари, иска цените на газа да достигнат пазарната им стойност.
Зеленски, който спечели президентските избори в Украйна на втория тур в неделя, но още не е встъпил в длъжност, посочва в страницата във Фейсбук на своя екип, че иска цените на газа да станат по-ниски.

"Нека не само на думи, но и на дела да покажем, че можем да взимаме решения в интерес на народа", се казва в съобщението.
"През последните четири месеца цените на газа в Европа се понижиха и сега цената на газа за населението в Украйна е по-висока, отколкото на европейския пазар", отбелязва Зеленски.

В същото послание се отправя предупреждение, че съседна Русия може да ограничи енергийните си доставки за Украйна от 1 юни, както и че от 1 януари Москва може да спре транзита на газ през Украйна, което ще доведе до значителни загуби и рискове за сигурността на газовите доставки.

"Тези предизвикателства изискват да вземем ефективни и бързи мерки", се казва в съобщението.

Говорител на МВФ не беше на разположение за коментар.
Премиерът Володимир Гройсман заяви през март, че ще призове финансовото министерство и Нафтогаз да започнат преговори с фонда, за да се предотврати по-нататъшно поскъпване на газа.
Правителството повиши цените на газа с близо 25 процента през октомври, което позволи отпускането на нов транш от 3,9 милиарда евро стендбай кредит по споразумението с МВФ. По силата на приета по-рано резолюция на правителството цените на газа трябва да нараснат с още 15 процента от 1 май. В началото на седмицата обаче Нафтогаз се съгласи на слабо понижаване на тарифите.