Газовите оръжия ще се нуждаят от допълнителен сертификат, че не могат да бъдат преработвани в бойни. Депутатите гласуваха днес тази и други нови регулации за огнестрелните оръжия в парламента днес.

Както е обичайно напоследък, депутатите приеха без особено усилие предложенията на Министерски съвет и "патриотът" Александър Сиди в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите средства.

Газовите оръжия ще имат нужда не само от допълнителен сертификат, но и двоен регистрационен режим - и от страна на купувача, и от продавача.

Затягат се регулациите и за преработените полуавтоматични оръжия - те ще бъдат забранени за обикновените граждани. Това не засяга фабрично произведените полуавтоматични оръжия, но един "Калашников" например, модифициран така, че да изстрелва само по един патрон, става незаконен със стандартно разрешително.

Единният регистър на МВР ще съхранява и информация за всички модификации, извършени върху дадено оръжие. Производителите на оръжия пък ще трябва да слагат детайлна маркировка върху всеки продукт. 

Добрата новина за притежателите на оръжие е, че вече е отменено правилото, че се отнема разрешително при три административни наказания. Така много съвестни граждани, псред които немалко ловци, губеха правото да притежават огнестрелно оръжие заради дребни нарушения, напълно несвързани с носенето и употребата му.

За финал (всъщност в началото на законопроекта) управляващите вкараха в закона и антикорупционния орган КПКОНПИ като една от институциите, за които не се прилага този закон, т.е. даде право на борците с корупцията също да носят оръжие, както могат МВР, ДАНС, НСО и други.