САЩ санкционирали наскоро опит на сирийски и руски компании да пласират ирански петрол на черния пазар.

Това заяви американският специален представител за Иран Брайън Хук в телефонен брифинг за журналисти в Брюксел.

Преди два дни държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви, че Вашингтон повече няма да прави изключение от американските петролни санкции срещу Иран за пет страни – Турция, Китай, Индия, Япония  Южна Корея. Мярката влиза в сила от 3 май.

Хук не спомена имената на сирийските и руските компании. Но изтъкна, че с парите от иранския петрол, който имали намерение да продадат на черно, щели да бъдат финансирани силите за операции в чужбина „Кудс“ на иранския Ислямски революционен гвардейски корпус (ИРГК), както и ливанската проиранска шиитска групировка „Хизбула“.

Това се случило преди два месеца. Санкционирана била цяла верига, каза Хук, без обаче да съобщи повече подробности.

„Нашата цел винаги е била да сведем колкото се може по-бързо до нула страните, внасящи петрол от Иран“, изтъкна американският дипломат.

По тази причина Вашингтон възстановил санкциите срещу Техеран. Но понеже САЩ не искали да предизвикат нестабилност на петролния пазар, допуснали иключени за определени държави.

Сега, през 2019 г., прогнозите са, че предлагането ще ще превиши търсенето. Същевременно САЩ работят в тясно сътрудничество със Саудитска Арабия, ОАЕ и други производители. Така ще бъде гарантирано, че щом Иран няма да може да изнася вече по 1 милиона барела суров петрол дневно, те ще бъдат заменени с „черно злато“ от други държави.

Приоритет в американските санкции е петролният сектор на Иран. Петролът е главен източник на доходи за режима  Техеран, а чрез износа Ислямската република финансира свои протежета терористи като „Хизбула“, шиитските милиции в Ирак или хусите в Йемен.

„Виждаме много силен ефект в региона от нашия натиск. Дори преди да обявим новите мерки, лишихме от началото на май режима от пряк достъп до приходи от 10 милиарда долара. Това значи загуба от по 30 милиона долара дневно, и то само от петрол“, посочи Брайън Хук.

А това според него означава по-малки разходи за ракети, за тероризъм и за протежета като „Хизбула“.

В резултат на американските действия ливанската терористична групировка толкова закъсала за пари, че през март лидерът й шейх Хасан Насрала публично призовал за дарения. През последните няколко месеца той бил принуден да въведе сериозни икономии, тъй като паричният поток от Иран секнал:

„Видяхме доклади, че бойците от „Хизбула“ получават половината от заплащането си.“

Същото важи и за подкрепяните от Техеран формирования в Сирия.

САЩ ще запазят подхода си към Иран дотогава, докато Ислямската република не започне да действа като нормална държава, а не като революционна кауза, заключи Брайън Хук.