Засилването на американските санкции срещу иранските износители на петрол няма да остане без отговор, предупреди днес върховният лидер Али Хаменей, цитиран от 
АФП.

"САЩ трябва да знаят, че тяхната враждебна мярка няма да остане без отговор. Иранската страна няма да стои със скръстени ръце пред ненавистта, се посочва в посланието на Хаменей", написано на английски език и качено в Туитър.

В него не се уточнява какъв ще бъде този отговор.
Усилията на САЩ да бъде наложен бойкот на продажбите на петрол на Иран няма да доведат доникъде, се допълва в посланието. 
Иран може да изнася толкова петрол, отколкото има нужда, допълва Хаменей според официалния му сайт, цитиран от Ройтерс.
Цените на петрола се вдигнаха вчера до най-високото си равнище от ноември, след като Вашингтон обяви, че премахва изключенията от санкциите за вноса на ирански петрол, принуждавайки вносителите да спрат да купуват от Техеран и затягайки допълнително световното предлагане на петрол. 

Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства дължат своето съществуване на Иран, който навремето е отказал да помогне на бившия иракски президент Саддам Хюсейн да ги нападне. Това пък заяви днес иранският президент Хасан Рохани, цитиран от националната телевизия на Иран, предаде Ройтерс.
"Ако не беше това рационално решение на Иран тогава да не сътрудничи със Саддам, сега нямаше да има и следа от тези държави", каза Рохани. По думите му Саудитска Арабия и ОАЕ "дължат на Иран своето съществуване днес".
През 1990 г. Ирак напада Кувейт, което довежда до седеммесечна иракска окупация на тази страна. "Преди да нападне саудитския съсед Кувейт, Саддам е казал на Иран, че Ирак и Иран ще споделят 800 километра граница в Персийския залив", твърди Рохани. "Това показва, че Саддам освен Кувейт е искал да окупира Саудитска Арабия, Оман, емирствата и Катар", заключава иранският президент. 
Шиитски Иран и сунитска Саудитска Арабия са замесени във войните в Сирия и Йемен, припомня Ройтерс.