Елена Йончева, водачка на листата на БСП за евроизборите, отправи днес нови обвинения към управляващите - че крият милиарди в офшорни сметки и имоти в чужбина. 

Тя се позова на доклади на Европейската комисия и на Държавния департамент на САЩ, които посочват, че голяма част от сигналите до Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) за корупция на високо ниво у нас не се разследват. 

"Апартаментгейт" е само върхът на айсберга", каза Йончева в интервю за би Ти Ви. "Отдолу има офшорни сметки, имоти в чужбина, от България се изнасят милиарди".

Тя не посочи конкретни имена на незаконни износители на национално богатство.

Йончева каза, че приходите от корупция у нас са 11 милиарда евро годишно и че тези пари "не отиват в асансьора на Цветанов".

"Те отиват в офшорни сметки", добави тя. "ДАНС има финансово разузнаване, което може да провери всичко това".

Тя каза, че финансовото разузнаване трябва да установи истинските собственици на офшорните сметки, които по думите й се прикриват зад фиктивни титуляри.

Йончева отрече като "жълта публикация" сигнала за къщата за гости, която свекърът й притежава и за която е обект на проверка от прокуратурата. Тя каза, че той е построил къщата през 2009 г., когато още не са имали роднинска връзка и че проверка на имота му през 2015 г. не е установила нарушения.

Според нея "всички тези атаки са, за да се отклони вниманието от големите корупционни афери, в които ГЕРБ са затънали".