Режисьорът Андрей Слабаков, който е на четвърто място в листата на ВМРО за европейските избори, изложи тази вечер възгледите си пред новия генерален директор на Българската национална телевизия Емил Кошлуков в предаването "Още от деня".

Признавайки, че не е политик, Слабаков сравни Европейския съюз с бившия Съветски съюз, обеща да предложи европейски "закон" предвиждащ лишаване от свобода на родителите, които не пращат децата си на училище и заяви, че 17-те български евродепутати да не се делят по политически семейства, а да бъдат единни, за да защитават националния интерес в Европейския парламент. 

Шансовете на Слабаков да осъществи намеренията си са теоретични. Социологическите проучвания дават засега на ВМРО шанс да спечели не повече от едно място в бъдещия Европарламент.

"Нашият парламент се превърнал в декоративен. Приема, каквото му пратят от Брюксел", каза синът на известния българския актьор от времетона комунизма Петър Слабаков.

Андрей Слабаков добави, че българската държава днес е послушна пред Европа, тъй както е била навремето послушна пред Москва.

Фактите обаче са различни. България не е между "послушните" държави членки. Срещу нея Комисията в момента води десетки процедури за нарушение, именно, защото не спазва европейското законодателство.

Заедно с десет източно- и централноевропейски държави страната ни е използвала правото си да блокира законодателни инициативи на Комисията - както например с директивата за командированите работници.

Що се отнася за законодателството, което българското правителство е подкрепило, в Съвета на ЕС, държавата ни по договор е длъжна да го изпълнява.

Слабаков обяви, че ако то изберат, ще се опита "да вкара един закон за неграмотността", според който "всички родители, които не пращат децата си на училище да влизат в затвора".

Слабаков не обясни как точно възнамерява да направи това от позицията си на евродепутат. В ЕС със законодателна инициатива разполага само Европейската комисия. Парламентът може да я призовава да предлага законодателство, но тя не е длъжна да се съобразява с всеки негов призив.

Според Слабаков другите европейски страни "имат голям проблем" с децата, които не ходят на училище, защото те "се превръщат в потенциални престъпници и терористи".

"Има цели квартали в Брюксел, където полицията не е влизала от години", каза той.

Такива квартали в Брюксел, град близък по население и големина със София, никога не е имало - особено след атентатите през 2016 г. Имаше обаче квартали, където полицейският контрол действително е бил недостатъчен.

Слабаков каза, че благодарение на предлаганото от него европейско законодателство "битовата престъпност ще намалее най-малко със 70 на сто".

Той не поясни как е изчислил този процент.

"Тези (битовите престъпници - б.р.), като ги спрем,  ще се занимаем, ще се занимаем с тези, които крадат милиарди", добави режисьорът.

Той каза, че "не разбира" делението на европейски политически семейства и заяви, че българските евродепутати трябва "да забравят,че са от тези семейства и да работят като българи".

Реалността обаче е, че депутатите могат реално да работят само като членове на политически групи в парламента. Ако останат извън тях, възможностите им са силно ограничени.

Слабаков се обяви и срещу прилагателното "европейски". По думите му то служи "за да се подмазваме на някои малцинства".

Според него европейските ценности са всъщност християнските ценности.

"Защо не  ги наричаме християнски?", попита той.